Το πιο ωραίο ταξίδι!

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μιλήσεις για την αξία των βιβλίων από το υπέροχο αυτό ποίημα της Ντίκινσον.Ευτυχώς που το ανακάλυψε η Τασούλα και μας δίνεται η ευκαιρία να το δημοσιεύσουμε για να γίνει το μότο της ζωής μας και να μας δείχνει πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ταξιδέψουμε κι όχι μόνο σε πολυτελή θέρετρα ...

Δεν θα βρεθεί κανένα πλοίο για να ταξιδέψεις

σαν το βιβλίο και να πας στα μακρινά τα ξένα,

μητ' άλογο σβέλτο πολύ να το καβαλικέψεις,

σαν μια σελίδα ποίησης με λόγια φτερωμένα.

Τέτοιο ταξίδι ανέξοδο και το φτωχό συμφέρει,

δεν του γυρεύουν διόδια και ναύλα δεν χρωστάει.

Τόσο λιτό, κι όμως παντού το νου μας μεταφέρει.

το μέσο αυτό που ταξιδιώτες όλους μας χωράει.

Έμιλυ Ντίκινσον

Αλλά και τα λόγια του μεγάλου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα | 5 Ιουνίου 1898 - 19 Αυγούστου 1936 | "Δε ζει μόνο με ψωμί ο άνθρωπος. Αν ήμουν πεινασμένος και αβοήθητος στο δρόμο, δε θα ζητούσα ένα ψωμί. Θα ζητούσα μισό ψωμί και ένα βιβλίο."

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ
91 Κέντρα Φιλοξενίας Λογοτεχνών
 
σε χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου 
Η «Βίλα Μαργκερίτ Γιουρσενάρ», στην ειδυλλιακή  ορεινή Φλάνδρα, υπήρξε το σπίτι των παιδικών χρόνων τηςσυγγραφέως. Από το 1997 φιλοξενεί Ευρωπαίους συγγραφείς ενώ  διοργανώνονται τακτικά  φεστιβάλ και βραδιές λογοτεχνίας.Ένας ιδιαίτερα χρήσιμος ενημερωτικός οδηγός που παρουσιάζει τα πιο σημαντικά Κέντρα Φιλοξενίας Λογοτεχνών  στις χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, βρίσκεται πλέον στον κόμβο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
91 εστίες από 27 χώρες μπορούν βρουν οι συγγραφείς (πεζογράφοι, ποιητές, μεταφραστές, μελετητές) που ενδιαφέρονται να φιλοξενηθούν σε ένα «λογοτεχνικό» περιβάλλον ιδανικό για αυτοσυγκέντρωση και δημιουργία, να έρθουν σε επαφή και να συνυπάρξουν με τους ομότεχνούς τους, να ανανεώσουν την έμπνευσή τους μέσα από διαφορετικές εμπειρίες.

Ο κατάλογος προσφέρει στοιχεία επικοινωνίας, ενώ  για ορισμένα παρέχονται περαιτέρω πληροφορίες στα ελληνικά σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διαμονής (ο κατάλογος θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία και πληροφορίες). Σκοπός του νέου αυτού αρχείου του ΕΚΕΒΙ είναι να ενθαρρύνει την κινητικότητα των ελλήνων συγγραφέων και να ενισχύσει τη διάχυση της ελληνικής λογοτεχνίας εκτός συνόρων.
Συγκεκριμένα ο κατάλογος περιλαμβάνει Κέντρα Φιλοξενίας Λογοτεχνών από τις εξής χώρες: Αίγυπτος (3), Αυστρία (4), Βέλγιο (3), Γαλλία(10) , Γερμανία (14), Γροιλανδία (1), Δανία (2), Ελβετία (7), Ελλάδα (3), Εσθονία (3), Ισπανία(5), Ιρλανδία (1), Ισλανδία (3), Ιταλία(4), Κύπρος (1), Λιθουανία (1), Νορβηγία (2), Ολλανδία(4), Πορτογαλία (4), Σερβία (1), Σουηδία (2), Σλοβενία (2), Τσεχία (1), Ρουμανία (1), Ηνωμένο Βασίλειο(2) , Σλοβακία(1) , Φινλανδία (6).
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΔΩ.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Τσικνοπέμπτη!

Τσικνοπέμπτη σήμερα και τα προβλήματα μοιάζουν λίγο να ξεθωριάζουν.Οι χαρούμενες φωνές των παιδιών,οι μασκαράδες και η μυρωδιά της τσίκνας που βγαίνει από τα περισσότερα σπίτια προσφέρει μια αναύπαλα από τις καθημερινές αγωνίες .Λίγο πριν τη Σαρακοστή η τσικνοπέμπτη μας θυμίζει πως είμαστε άνθρωποι που αγαπούμε τις απολαύσεις της ζωής και δε χάνουμε ευκαιρία για γλέντι.Σε λίγο που οι απόκριες θα περάσουν και θα  μπούμε στην περίοδο περισυλλογής της Μεγάλης Τεσσαρακοστής θα κληθούμε να αναρωτηθούμε για τα λάθη μας και την πορεία της ζωής μας.
Καλά να περάσουμε όλοι λοιπόν και να θυμόμαστε πως τώρα είναι η εποχή του γλεντιού,κατόπιν της περισυλλογής και στο βάθος αχνοφαίνεται η Ανάσταση !
Καλές απόκριες σε όλους!

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Βραβεία σε αουτσάιντερ

Στην ποιήτρια Κική Δημουλά απονέμεται κατά πλειοψηφία το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας 2010 για το σύνολο του έργου της. Ηδη πολυβραβευμένη και ακαδημαϊκός, «γεμίζει» με μία ακόμα διάκριση το βιογραφικό της, που δεν προσθέτει και δεν αφαιρεί τίποτα στην ποιητική της αξία.
Με το πρώτο της μυθιστόρημα, η Βασιλική Ηλιοπούλου βραβεύεται Με το πρώτο της μυθιστόρημα, η Βασιλική Ηλιοπούλου βραβεύεται Είναι, πάντως, η τελευταία χρονιά που δίνονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας σύμφωνα με τον ν. 2557/1997. Από του χρόνου, θα εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία για τα βιβλία του 2010.
Σε αντίθεση με το Μεγάλο Βραβείο, στα «μικρά» δοκιμάστηκε η λογική του ξαφνιάσματος. Δεν δόθηκαν σε συγγραφείς οι οποίοι «παίζουν» συχνά στις σελίδες των εφημερίδων και των περιοδικών:
* Το Ποίησης το πήρε ο Παντελής Μπουκάλας για την έβδομη ποιητική του συλλογή «Ρήματα» («Αγρα»), που έλκει την καταγωγή της από τον γλωσσοκεντρισμό, εμποτισμένη, όμως, με λυρικά στοιχεία.
* Η Βασιλική Ηλιοπούλου μίλησε στο «Σμιθ» («Πόλις»), το πρώτο της μυθιστόρημα, για τη μεταπολεμική παραφροσύνη της εθνικοφροσύνης. Πήρε το βραβείο Μυθιστορήματος, αφήνοντας πίσω της πρώτα ονόματα (Ρέα Γαλανάκη, Τηλέμαχο Κώτσια, Αλέξη Πάρνη, Ερση Σωτηροπούλου).
* Ο Παναγιώτης Κουσαθανάς (έχει τιμηθεί με το Μαρτυρίας - Χρονικού το 2002) κέρδισε το βραβείο Διηγήματος. Στις «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό» («Ινδικτος») ρίχνει μια αιρετική και «λοξή» ματιά κυρίως στη μικροκοινωνία της Μυκόνου, στην οποία ζει.
* Ο Γιώργος Βέης (έχει τιμηθεί με το Μαρτυρίας - Χρονικού το 2000) επελέγη ξανά για το ίδιο βραβείο με το «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις» («Κέδρος»), όπου αποτυπώνει το ταξίδι του από τη σκοπιά ενός διπλωμάτη καριέρας.
* Η μελέτη «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο» του Αγγέλου Χανιώτη («Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης»), που απευθύνεται, κατά κύριο λόγο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, πλειοψήφησε για το βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής.
* Τα περιοδικά «Το Δέντρο» και «Διαβάζω» μοιράστηκαν εξ ημισείας το βραβείο Περιοδικού, για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.
Την επιτροπή αποτελούν: Π. Δ. Μαστροδημήτρης, Ευ. Αθανασόπουλος, Γ. Ανδρειωμένος, Βασιλική Πάτσιου, Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Αικατερίνη Σχινά, Γ. Λεονάρδος, Θ. Θ. Νιάρχος και Κ. Χατζηαντωνίου.
(πηγή :Ελευθεροτυπία)

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Οι εκδόσεις Αγρα γιορτάζουν τα 1.000+1 βιβλία τους

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ | Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011  [ 10:08 ]

  
 
Ο εκδότης κ. Πετσόπουλος
Ο εκδότης κ. Πετσόπουλος
Εξέδωσαν το χιλιοστό βιβλίο τους οι εκδόσεις Αγρα και το γιορτάζουν με την έκδοση του τόμου «Εκδόσεις Αγρα – 1.001 βιβλία».

Η ιστορία του εκδοτικού οίκου ξετυλίγεται, καθώς φυλλομετρούμε τον τόμο, μέσα από αναπαραγωγές –ενός προς ένα– των 1.000 εξωφύλλων των βιβλίων και καταλογογράφηση των τίτλων, μέσα από παλιές συνεντεύξεις του εκδότη Σταύρου Πετσόπουλου, φωτογραφίες και χαιρετισμούς φίλων και συνεργατών. Ξεφυλλίζοντάς τον, θυμηθήκαμε, μεταξύ άλλων, τα βιβλία του Εκτορα Κακναβάτου, του Ανδρέα Εμπειρίκου, του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, του Αρη Κωνσταντινίδη, του Δημήτρη Δημητριάδη, του Νίκου Καββαδία, της Ρέας Γαλανάκη, του Georges Bataille και του W. Z. Sebald, αλλά και τη διάσημη σειρά αστυνομικής λογοτεχνίας της Αγρας – εκδόσεις καλαισθητικής τυπογραφίας. Ηταν η αφορμή για μια «επετειακή» συνομιλία με τον Σταύρο Πετσόπουλο.
1.000 βιβλία σε 32 χρόνια, με άλλα λόγια περίπου 32 τίτλοι κατ’ έτος. Σημαντική παραγωγή, αλλά όχι μεγάλη, συγκριτικά με άλλους εκδοτικούς οίκους…
Είναι αλήθεια ότι πολλοί ξεκίνησαν τα ίδια χρόνια με εμάς, αλλά ξεπέρασαν στο μεταξύ κατά πολύ τον αριθμό των 1.000 τίτλων. Για εμάς όμως, για τον τρόπο με τον οποίο εκδίδουμε τα βιβλία, αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος και το γιορτάζουμε.
Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από το ύφος των εκδόσεων Αγρα;
Υπήρξε φροντίδα στην αισθητική και προτάσεις τυπογραφίας που ακολουθήσαμε με μεγάλη αυστηρότητα –παρ’ ότι αλλάξαμε συχνά φόρμες και σχήμα–, ώστε τα βιβλία μας να είναι αναγνωρίσιμα. Η πρόταση της Αγρας είναι η αντιμετώπιση του βιβλίου ως ενιαίου πράγματος, από την επιλογή των τίτλων, ως τις γραμματοσειρές, το χαρτί, το εξώφυλλο, τις εισαγωγές, τα σχόλια, τις υποσημειώσεις, τα οπισθόφυλλα και την εικονογράφηση. Η ιδέα είναι το βιβλίο που θα φτάσει στον αναγνώστη να διασώζει κάτι από το κέφι και το ξάφνιασμα της πρώτης ανάγνωσης, από την ευχαρίστηση που μας πρόσφερε το βιβλίο όταν εμείς το πρωτοδιαβάσαμε. Αυτό έχουμε στο μυαλό μας όταν επιλέγουμε έναν τίτλο, και στη συνέχεια αναζητάμε τον πιο ενδιαφέροντα και ζωηρό τρόπο να για μεταδώσουμε αυτό το κέφι στον αναγνώστη.
Οι εκδόσεις σας άφησαν το αχνάρι τους στη μεταπολιτευτική εκδοτική παραγωγή για την καλαισθησία τους. Πόσο σχετίζεται αυτό με την επιμονή σας στη χρήση μεθόδων της παραδοσιακής τυπογραφίας;
Κατ’ αρχάς δεν μας αρέσει ο όρος «παραδοσιακή τυπογραφία». Παραπέμπει σε φράσεις όπως «παραδοσιακό γλυκό κουταλιού». Προτιμάμε τον όρο «κλασική τυπογραφία». Αυτό που προσπαθήσαμε ήταν τα παλιά διδάγματα της κλασικής τυπογραφίας να τα εφαρμόσουμε στις καινούργιες τεχνικές. Πειραματιστήκαμε λοιπόν σε νέες τεχνικές τόσο στη χρήση της εικόνας όσο και σε πρωτοποριακές μεθόδους εκτύπωσης, αναζητώντας πάντοτε τις καλύτερες λύσεις, αισθητικά και τεχνικά. Και όπου αυτό δεν το βρήκαμε στην Ελλάδα, το ψάξαμε στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στην πρόσφατη έκδοση της «Αννας Καρένινας». Είναι ένα ογκωδέστατο βιβλίο για το οποίο επιλέξαμε τυπογράφο από τη Γερμανία, προκειμένου ο τόμος να είναι κομψός και με την τεχνική αρτιότητα που επιθυμούσαμε.
Ποιος είναι ο απολογισμός των 32 χρόνων και των 1.000 βιβλίων;
Στη διάρκεια αυτών των τριών δεκαετιών αναπτύξαμε σειρές αρχαιοελληνικών και βυζαντινών κειμένων και αστυνομικής λογοτεχνίας, εκδώσαμε κάποια παιδικά βιβλία, δοκίμια αισθητικής και πολιτικά δοκίμια. Ξεκινήσαμε από την καθαρή λογοτεχνία και το σκεπτικό μας διευρύνθηκε πολύ, και συνεχίζει να διευρύνεται. Δεν ήταν αποτέλεσμα προσαρμογής στις επιταγές των καιρών. Η ίδια η δουλειά μάς προσέφερε ερεθίσματα και μας οδήγησε σε άλλους δρόμους.
Πώς θα προχωρήσετε στη συνέχεια, σήμερα, στην εποχή του ηλεκτρονικού βιβλίου;
Γίνεται πολλή συζήτηση για το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα λόγω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης, και όλοι τρέχουν. Στο εξωτερικό οι εκδότες είναι πιο μαζεμένοι. Εμείς σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε προσφέροντας σε μορφή e-book 25 τίτλους, ελληνικούς και ξένους, για μια δοκιμαστική περίοδο ενός-δύο ετών. Είναι μια κίνηση που θα γίνει πειραματικά, θα δούμε πού θα μας οδηγήσει το νέο μέσο και τι θετικά μπορούμε να πάρουμε από αυτό.
Στο ίδιο πλαίσιο, του πειραματισμού με τις νέες μορφές βιβλίου, σκεφτόμαστε να αναρτήσουμε, μέσα στους επόμενους μήνες, στην ιστοσελίδα μας παλαιότερα βιβλία μας, των δεκαετιών του 1980 και του 1990, σε μορφή pdf, τα οποία θα μπορούν να «κατεβάζουν» οι αναγνώστες δωρεάν.
Ποια είναι επόμενα δυνατά εκδοτικά σας «χαρτιά»;
Τρεις σημαντικές εκδόσεις που ετοιμάζουμε είναι το αριστουργηματικό «Terra Nostra» του Κάρλος Φουέντες, το «2666», το τελευταίο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Μπολάνιο, και η αλληλογραφία του Νίκου Καββαδία με την αδελφή του Τζένια και την ανιψιά του Ελγκα.

Οι εκδηλώσεις και οι προσφορές για τον εορτασμό των 1.000 βιβλίων
 
- Σε εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, στις 20.00, θα παρουσιαστεί ο τόμος «Εκδόσεις Αγρα – 1.001 Βιβλία». Θα μιλήσουν ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος, ο Διονύσης Καψάλης, ποιητής-διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, ο Παντελής Μπουκάλας, ποιητής-διορθωτής, και ο Στέργιος Δελιαλής, γραφίστας-διευθυντής του Μουσείου Design.
- Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, 11.00-19.00, στο βιβλιοπωλείο της Αγρας (Ζωοδόχου Πηγής 101), πραγματοποιείται bazaar βιβλίων, με έκπτωση 50% και προσφορές
Οι εγγραφές ξεκίνησαν...
Το τμήμα της Θεσσαλονίκης άνοιξε

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον εαρινό κύκλο σεμιναρίων στο «Εργαστήρι του βιβλίου του ΕΚΕΒΙ» ( έως 28 Φεβρουαρίου), ενώ τα μαθήματα θα διαρκέσουν από 14 Μαρτίου έως 20 Μαΐου 2011.
Εκτός από τα παραδοσιακά σεμινάρια που διεξάγονται από το 2005 στην Αθήνα, στο κτήριο της Αθανασίου Διάκου 4, το «Εργαστήρι» από φέτος θα λειτουργήσει και στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) και το Μορφωτικό Ίδρυμά της.
Παράλληλα, το «Εργαστήρι» ανακοινώνει την έναρξη των εξ αποστάσεων μαθημάτων
(e-learning) από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ανταποκρινόμενο στα αιτήματα επίδοξων συγγραφέων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν από τώρα το μάθημα που προτιμούν.
Open house για γνωριμία με τους καθηγητές
Η ανοιχτή συνάντηση ενημέρωσης και γνωριμίας με τους διδάσκοντες θα πραγματοποιηθεί:
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΕΒΙ (Αθ. Διάκου 4, Αθήνα, στάση μετρό «Ακρόπολη»).
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Στρ. Καλλάρη 5, Θεσ/νίκη).
Ο εαρινός κύκλος περιλαμβάνει τα παρακάτω σεμινάρια (διάρκειας 10 εβδομάδων):
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ & ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Συντονιστής: Στρατής Χαβιαράς, Συγγραφέας, διευθυντής του εργαστηρίου “Writing the Novel” στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • Μυθιστόρημα Τατιάνα Αβέρωφ, Αργυρώ Μαντόγλου
  • Διήγημα Μισέλ Φάις,
  • Ποίηση Στρατής Πασχάλης
  • Παιδικό βιβλίο Χρήστος Μπουλώτης
  • Δημοσιογραφία, κριτική και λογοτεχνία Βαγγέλης Χατζηβασιλείου
  • Διόρθωση και Επιμέλεια κειμένων (τέσσερα επίπεδα)  Δημήτρης Θάνας, Κλεοπάτρα Καλαφατά
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Μυθιστόρημα Σοφία Νικολαΐδου
  • Διόρθωση και Επιμέλεια κειμένων Άσπα Χασιώτη
Τα μαθήματα του «Εργαστηρίου του βιβλίου» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) και του Μορφωτικού Ιδρύματός της.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
  • Από τον Ντοστογιέφσκι στον Πλάτωνα και από τον Έλιοτ στον Κάτουλο – Η τέχνη της γραφής μέσα από τους κλασικούς Τάκης Θεοδωρόπουλος, Χάρης Βλαβιανός
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία Βασιλική Βλάχου, Ευαγγελία Μπίζα
  • Εικονογράφηση παιδικού βιβλίου Βασίλης Παπατσαρούχας
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Δωρεάν εργαστήρια για οργανωμένες ομάδες μαθητών
  • Φτιάξε το δικό σου μήνυμα για το βιβλίο!
    Εργαστήρια συγγραφής και εικονογράφησης για μαθητές Νηπιαγωγείου, Α’, Β’, Γ΄ Δημοτικού, με αφορμή το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.
    (σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ)

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σεμινάρια εξ αποστάσεως (e-learning) To πρόγραμμα των εξ αποστάσεως μαθημάτων (με τη χρήση των νέων τεχνολογιών) θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2011. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.

Για τις αιτήσεις συμμετοχής (έως 28 Φεβρουαρίου) συνδεθείτε εδώ
Πληροφορίες ΕΚΕΒΙ: Μαρία Θεοδωρίδου, τηλ.: 210-9200300, 210-9200336, seminaria@ekebi.gr

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΕΛΕΝΗ ΒΑΚΑΛΟ (Κωνσταντινούπολη 1921) ΕΛΕΝΗ ΒΑΚΑΛΟ


Θα σας πω πώς έγινε
Έτσι είναι η σειρά

Ένας μικρός καλός άνθρωπος αντάμωσε στο
δρόμο του έναν χτυπημένο
Τόσο δα μακριά από κείνον ήτανε πεσμένος και λυπήθηκε
Τόσο πολύ λυπήθηκε
που ύστερα φοβήθηκε

Πριν κοντά του να πλησιάσει για να σκύψει να
τον πιάσει, σκέφτηκε καλύτερα
Τι τα θες τι τα γυρεύεις
Κάποιος άλλος θα βρεθεί από τόσους εδώ γύρω,
να ψυχοπονέσει τον καημένο
Και καλύτερα να πούμε
Ούτε πως τον έχω δει

Και επειδή φοβήθηκε
Έτσι συλλογίστηκε

Τάχα δεν θα είναι φταίχτης, ποιον χτυπούν χωρίς να φταίξει;
Και καλά του κάνουνε αφού ήθελε να παίξει με τους άρχοντες
Άρχισε λοιπόν και κείνος
Από πάνω να χτυπά

Αρχή του παραμυθιού καλημέρα σας

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Tα ευπώλητα βιβλία του Ιανουαρίου
Δημοσίευση: 04 Φεβρουαρίου 2011
Σύμφωνα με τις πωλήσεις που έγιναν στο δίκτυο των βιβλιοπωλείων Ελευθερουδάκης, τα ευπώλητα του Ιανουαρίου 2011, περιλαμβάνουν δοκίμια, πολιτικές αναλύσεις, μυθιστορήματα και ιστορικές μελέτες.


Πωλήσεις ISBN Τίτλος Συγγραφέας Εκδότης
363 9789601422657 Το Δόγμα του Σοκ Naomi Klein Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
304 9789601422589 Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα Βασίλειος Μαρκεζίνης Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
303 9789605010607 Συμφωνία των ονείρων Νίκος Θέμελης Μεταίχμιο
302 9789604860364 Η Τέχνη του να είσαι γιαγιά Χαρά Μαραντίδου Πάπυρος
293 9789601423029 CIA Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα Ιγνατίου/Ευρυβιάδης Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
270 9789600351293 Τα σακιά Ιωάννα Καρυστιάνη Καστανιώτη
257 9789600351026 Η ξυπόλητη των Αθηνών Φιλομήλα Λαπατά Καστανιώτη
239 9789606691591 Οι άνθρωποί μου Σταύρος Θεοδωράκης Ποταμός
217 9789600349627 Όπως ήθελα να ζήσω Ελένη Πριοβόλου Καστανιώτη
200 9789601639468 Επί σκηνής χωρίς πρόβα: Μαθησιακό ταξίδι για την αυθεντική ζωή κ Δημήτριος Κ. Μπουραντάς Πατάκη
194 9789603259312 Κάθε μέρα λίγο πιο κοντά Irvin Yalom Άγρα
188 9789606863981 Δεσποινίς Πελαγία Γιάννης Ξανθούλης Τόπος
183 9789601422459 Βαλκυρίες Paulo Coelhο Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
171 9789604961016 Ψωμί κι αλάτι. Τhe cook book Γιάννης Λουκάκος Ψυχογιός
170 9789604539000 Δεν μπορεί, θα στρώσει Λένα Μαντά Ψυχογιός
158 9789603365778 Ληξιπρόθεσμα Δάνεια Πέτρος Μάρκαρης Γαβριηλίδης
158 9789604538256 Μια μεγάλη καρδιά γεμίζει με ελάχιστα Μάρω Βαμβουνάκη Ψυχογιός
157 9789601422749 Η Δύναμη Rhonda Byrne Λιβάνης
151 9789604106240 Υπό το μηδέν. Τέσσερα σχόλια για την κρίση Τάκης Θεοδωρόπουλος Ωκεανίδα
144 9789601422640 Μην ψαρώνεις (Επικίνδυνα νερά) Αρκάς Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
135 9789604820436 1821 Η γέννηση ενός εθνους-κράτους: Η προεπαναστατική Ελλάδα Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη Σκάι Βιβλίο
131 9789606000904 Ο Μικρός Πρίγκιπας Αntoine de Saint - Exupery Πατάκη
127 9789601637891 Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ Μάρω Δούκα Πατάκη
122 9789600351385 Κάιν Jose Saramago Καστανιώτη
118 9789601903262 Γιατί το Βυζάντιο Ελένη Γλύκατζη - Ahrweiler Ελληνικά Γράμματα
117 9789602001547 Ο Γύρος της Ελλάδος Κώστας Ελευθερουδάκης Ελευθερουδάκη
110 9789600351767 Από την κοσμογονία στην γλωσσογονία Γεώργιος Μπαμπινιώτης Καστανιώτη
108 9789604820474 1821 Η γέννηση ενός εθνους-κράτους: Ιδεολογικά Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης Σκάι Βιβλίο
108 9789603643296 Το νησί Victoria Hislop Διόπτρα
108 9789601422497 Μάικ ο Φασολάκης Μαρί Κυριακού Λιβάνης
105 9789604820443 1821 Η γέννηση ενός εθνους-κράτους: Η συγκρότηση Θάνος Μ. Βερέμης Σκάι Βιβλίο

Pablo Neruda (1904 - 1973)


Pablo Neruda

Pablo Neruda
(1904 - 1973)


Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας
επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές
όποιος δεν αλλάζει περπατησιά ,
όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του
όποιος δεν μιλά σε όποιον δεν γνωρίζει .
Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος
όποιος προτιμά το μαύρο από το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο ι
αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν τα μάτια να λάμπουν
που μετατρέπουν ένα χασμουρητό σε ένα χαμόγελο
που κάνουν την καρδιά να χτυπά στο λάθος και στο συναίσθημα
Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι
όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του
όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα
για να κυνηγήσει ένα όνειρο
όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του
να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές
Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει
όποιος δεν διαβάζει , όποιος δεν ακούει μουσική
όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του
Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτα του
όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν
όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για την τύχη του
η για την ασταμάτητη βροχή
Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει
όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει
Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις
όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι
για να είσαι ζωντανός
χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη
από το απλό γεγονός της αναπνοής

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ελεύθερο ανοιχτό πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου
To πρόγραμμα του νέου κύκλου μαθημάτων (Ιανουάριος - Μάρτιος 2011) ανακοίνωσε το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου. Aναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
- Γιώργος Μπαμπινιώτης - Ελληνική γλώσσα (5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ)
Ετυμολογία: Ιστορία των λέξεων της Ελληνικής
Αναφορά στην προέλευση, την εξέλιξη και τις περιπέτειες των ελληνικών λέξεων
(κάθε Δευτέρα και ώρα 17.00 - 18.30)
- Λογοτεχνική γραφή και ανάγνωση. Ποίηση - Πεζογραφία (10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ)
Κώστας Μουρσελάς, Αντώνης Φωστιέρης, Πέτρος Τατσόπουλος, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Ελισσάβετ Κοτζιά
(κάθε Τετάρτη και ώρα 19.30-21.00)
- Χρήστος Γιανναράς - Φιλοσοφία (10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ)
Ύπαρξη, συνύπαρξη και το νόημά τους
(κάθε Πέμπτη και ώρα 19.30-21.00)
- Κώστας Γεωργουσόπουλος (10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ)
Το μέλος στο αρχαίο δράμα (με οπτικοακουστικά παραδείγματα).
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος συνομιλεί με τους συνθέτες:
Θάνο Μικρούτσικο, Χρήστο Λεοντή, Σταμάτη Κραουνάκη, Νίκο Ξυδάκη, Βασίλη Δημητρίου, Θόδωρο Αντωνίου, Γιώργο Κουρουπό, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Γιώργο Αναστασόπουλο, Τάκη Φαραζή, Κορνήλιο Σελαμσή
(κάθε Παρασκευή και ώρα 17.00-18.30)
- Φιλοσοφία τής θρησκείας - Μάριος Μπέγζος (10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ)
Τέχνη και φιλοσοφία τής θρησκείας
(κάθε Δευτέρα και ώρα 19.30-21.00)
- Σαράντος Καργάκος (5 ΜΑΘΗΜΑΤΑ)
Ελληνική ιστορία- Ιστορικές αμφισβητήσεις
(κάθε Τρίτη 17.00-18.30)
- Το έργο τού Νίκου Καζαντζάκη (10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ)
Δημήτρης Δημηρούλης, Συντονιστής
Κώστας Γεωργουσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Ρέα Γαλανάκη, Πάτροκλος Σταύρου.
Προβολή ταινιών, από το αρχείο Σγουράκη, που αφορούν στη ζωή και το έργο τού Νίκου Καζαντζάκη.
(κάθε Τετάρτη και ώρα 17.00-18.30)
Έναρξη εγγραφών: Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου
Πληροφορίες και δηλώσεις ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα: www.stoabibliou.gr και στα τηλέφωνα: 210-3244538 & 210-3253989

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Νο18 Ο Ποιητής Μιχάλης Γκανάς "Flocafé Αμαρουσίου"

< ΕΚ∆ΗΛ ΩΣΕΙΣ Οι «Γυναίκες» του Μ. Γκανά


Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς (φωτογραφία), µε αφορµή το βιβλίο του «Γυναικών» (Εκδόσεις Μελάνι), συζητεί µε τον δηµοσιογράφο Μανώλη Πιµπλή στον «Ιανό» (Σταδίου 24, τηλ. 210-

3217.917) στις 20.30. Ο Μιχάλης Καλογεράκης και ο Παντελής Καλογεράκης θα ερµηνεύσουν µελοποιηµένα ποιήµατα του συγγραφέα.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
92.000 επισκέπτες
στην 4η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

- έκπληξη η δυναμική η παρουσία των εφήβων -
 
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τίμησε και φέτος με την παρουσία του την Έκθεση
Με χαμόγελα αισιοδοξίας και τσάντες γεμάτες βιβλία αποχαιρέτησαν την 4η διοργάνωση της Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου οι χιλιάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν τους χώρους τις HELEXPO κατά τις τέσσερις ημέρες λειτουργίας της.
     

92.000 επισκέπτες
(έναντι 100.000 πέρυσι) περιηγήθηκαν στα περίπτερα των εκδοτών και συμμετείχαν στις 200 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα στην Παιδική Γωνιά, τη Γωνιά των Εφήβων, στη Γωνιά των Εκπαιδευτικών και Γονέων αλλά και στα περίπτερα των εκδοτών - με μέσο όρο παραμονής μιάμιση ώρα.
     
99 σχολεία
από την ευρύτερη Αττική (ακόμη και από Κάλαμο, Σαλαμίνα κ.α.) αλλά και από την Αργολίδα και από τα Χανιά επισκέφθηκαν την Έκθεση την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Μαθητές από σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, συνάντησαν συγγραφείς και εικονογράφους, ενημερώθηκαν για τις νέες εκδόσεις.
     

Η μεγάλη έκπληξη της φετινής Έκθεσης ήταν κατά γενική ομολογία η έντονη παρουσία και συμμετοχή στις εκδηλώσεις των εφήβων που ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων. Εκτός από τις οργανωμένες ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, και το Σαββατοκύριακο οι έφηβοι «ψήφισαν» Έκθεση, αφού ενημερώθηκαν όπως μας είπαν μέσα από το διαδίκτυο για τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του προγράμματος.
       
Η Sadahzinia των Active Member που τους μίλησε για ποίηση, στίχους και έμπνευση καθώς και το εργαστήρι δημιουργικής γραφής με την Αμάντα Μιχαλοπούλου (150 έφηβοι με μπλοκ και στυλό για σημειώσεις!) ήταν οι πιο δημοφιλείς αλλά και το βιωματικό θεατρικό εργαστήρι Ρισπέκτ (από το θέατρο Χώρα), οι συζητήσεις για θέματα όπως: facebook, twitter, blogs, τέχνες, ο έρωτας, ρατσισμός, ξενοφοβία, εξάρτηση κ.ά.
      

Ικανοποιημένοι από την προσέλευση, τις εκδηλώσεις αλλά και τις πωλήσεις που κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα δήλωσαν οι 46 εκδότες που συμμετείχαν στην Έκθεση. «Αν σκεφτούμε πόσο έχει αλλάξει η οικονομική κατάσταση και η ψυχολογία των Ελλήνων από την περσινή διοργάνωση, πρόκειται για ένα θαύμα που μας γεμίζει αισιοδοξία» σχολίασαν «αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το κοινό ενημερώνεται, ζητάει καταλόγους, έρχεται σε επαφή με τους δημιουργούς, αποκτά με το βιβλίο μια διαφορετική σχέση που έχει διάρκεια στον χρόνο. Αν κερδίσεις τους μικρούς αναγνώστες, τους έχεις για πάντα».
     

Το πιο δημοφιλές περίπτερο της φετινής χρονιάς ήταν μάλλον αυτό του «Μικρού Αναγνώστη» που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην πρεμιέρα του! Τα πιτσιρίκια απόλαυσαν τη γνωριμία με τον διαδυκτιακό τους φίλο και «ξεφύλλισαν» για πολλή ώρα τις βιβλιοφιλικές σελίδες του (1 στους 3 επισκέπτες γνώριζε την ύπαρξη του – οπότε φαίνεται ότι ο Μικρός Αναγνώστης θα τριπλασιάσει τους φίλους του!).


     

150 παιδιά το Σάββατο και 140 την Κυριακή παρακολούθησαν τα «μουσικά παραμύθια του Μικρού Αναγνώστη» δύο ζωντανές παραστάσεις παιδικής όπερας που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή.
 
     

Το αδιαχώρητο στους διαδρόμους της Έκθεσης προκάλεσε η παρουσία του αγαπημένου παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά που ταξίδεψε από το Λονδίνο ειδικά για την Έκθεση. Αφού περιηγήθηκε στα περίπτερα, μίλησε με τους μικρούς του φίλους και τους υπέγραψε τα βιβλία ο δημιουργός παρουσίασε στο κοινό την θρυλική «Φρουτοπία» του.
     

Παιδιά, έφηβους και ενήλικες προσέλκυσε το αφιερωματικό περίπτερο του Οδυσσέα Ελύτη. Με φόντο την εμβληματική του φιγούρα, ξεφύλλισαν τα βιβλία του, είδαν στην οθόνη στιγμιότυπα από τη ζωή του, άκουσαν ηχογραφημένα ποιήματα του και μελοποιημένα έργα του. Οι μικροί επισκέπτες μάλιστα δήλωσαν ότι πιο πολύ τους άρεσε να ακούν τη φωνή του ποιητή να διαβάζει τους στίχους του.
     

Ένας λευκός καμβάς μεταμορφώθηκε μπροστά στα μάτια του κοινού σε ένα πολύχρωμο παλίμψηστο παραμυθιών βγαλμένων από τη φαντασία των 16 εικονογράφων που με πινέλα και χρώματα ζωντάνεψαν τους ήρωές τους κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.


     

Συμμετείχαν οι εικονογράφοι: Βαγγέλης Αγναντόπουλος, Αντώνης Ασπρόμουργος, Ελίζα Βαβούρη, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Κατερίνα Βερούτσου, Αντώνης Γαλάτης, Βάσω Γιαρένη, Γιώργος Δημητρίου, Ιφιγένεια Καμπέρη, Δέσποινα Καραπάνου, Δήμητρα Λαμπρέτσα, Μαριλένα Μέξη, Κωνσταντίνος Ξύγκας, Διατσέντα Παρίση, Ντανιέλα Σταματιάδη, Βάσω Ψαράκη.Η εικαστική σύνθεση, που μάγεψε τους λιλιπούτειους αναγνώστες, θα στολίσει το Εθνικό περίπτερο στην Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη,
στην Παιδική Γωνιά της ΔΕΒΘ.

     

Μια σημαντική ευκαιρία για συναντήσεις, συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών και προτάσεις συνεργασιών ανάμεσα στους επαγγελματίες του βιβλίου αποτελούν κάθε φορά οι Εκθέσεις βιβλίου. Φέτος, το ΕΚΕΒΙ είχε επιπλέον την ευκαιρία να «κλείσει» τις συμμετοχές των εκδοτών παιδικού βιβλίου για το Εθνικό Περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (28 έως 31 Μαρτίου 2011). Στην πρώτη «εθνική» παρουσία της χρονιάς στις Διεθνείς Εκθέσεις, το ΕΚΕΒΙ (με ανάθεση από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού) προετοιμάζει μια δυνατή εμφάνιση που θα εκπροσωπεί επάξια το υψηλό επίπεδο του ελληνικού παιδικού βιβλίου που κερδίζει τις εντυπώσεις στις διεθνείς αγορές.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

.«Εφυγε» ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης

«Εφυγε» ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης
Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών, όντας ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1916) όπου και σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Υπήρξε πολυγραφότατος κινούμενος στο πεδίο της ποίησης, της μετάφρασης και του δοκιμίου.
Η λογοτεχνική διαδρομή του ξεκίνησε με τη δημοσίευση ποιημάτων στο περιοδικό «Μακεδονικές Ημέρες». Η πρώτη ποιητική συλλογή του («Φύλλα ύπνου») εκδόθηκε το 1949. Το ποιητικό στίγμα του Τάκη Βαρβιτσιώτη, όπως διαμορφώθηκε τα επόμενα χρόνια και εκφράστηκε μέσα από τα ποιήματα και τα γραπτά του, αποτυπώνει με τρόπο λυρικό τις υπαρξιακές αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου, το στοιχείο του ονείρου, τη μέθεξη και τη μεταφυσική πίστη στην αγνότητα.
Ως μεταφραστής ασχολήθηκε με ποιητές που τον απασχόλησαν και τον συγκίνησαν στη δική του ποιητική δημιουργία, όπως οι Μαλαρμέ, Λόρκα, Νερούντα, Μποσκέ, Αλμπέρτι.
Το έργο του έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και έχει τιμηθεί εντός κι εκτός Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, έλαβε το Βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα, το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Ουράνη, ενώ το 1998 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1999 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως ανακοινώθηκε, η κηδεία του ορίστηκε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου (Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης, 10 π.μ.).