Το πιο ωραίο ταξίδι!

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μιλήσεις για την αξία των βιβλίων από το υπέροχο αυτό ποίημα της Ντίκινσον.Ευτυχώς που το ανακάλυψε η Τασούλα και μας δίνεται η ευκαιρία να το δημοσιεύσουμε για να γίνει το μότο της ζωής μας και να μας δείχνει πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ταξιδέψουμε κι όχι μόνο σε πολυτελή θέρετρα ...

Δεν θα βρεθεί κανένα πλοίο για να ταξιδέψεις

σαν το βιβλίο και να πας στα μακρινά τα ξένα,

μητ' άλογο σβέλτο πολύ να το καβαλικέψεις,

σαν μια σελίδα ποίησης με λόγια φτερωμένα.

Τέτοιο ταξίδι ανέξοδο και το φτωχό συμφέρει,

δεν του γυρεύουν διόδια και ναύλα δεν χρωστάει.

Τόσο λιτό, κι όμως παντού το νου μας μεταφέρει.

το μέσο αυτό που ταξιδιώτες όλους μας χωράει.

Έμιλυ Ντίκινσον

Αλλά και τα λόγια του μεγάλου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα | 5 Ιουνίου 1898 - 19 Αυγούστου 1936 | "Δε ζει μόνο με ψωμί ο άνθρωπος. Αν ήμουν πεινασμένος και αβοήθητος στο δρόμο, δε θα ζητούσα ένα ψωμί. Θα ζητούσα μισό ψωμί και ένα βιβλίο."

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Βραβεία σε αουτσάιντερ

Στην ποιήτρια Κική Δημουλά απονέμεται κατά πλειοψηφία το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας 2010 για το σύνολο του έργου της. Ηδη πολυβραβευμένη και ακαδημαϊκός, «γεμίζει» με μία ακόμα διάκριση το βιογραφικό της, που δεν προσθέτει και δεν αφαιρεί τίποτα στην ποιητική της αξία.
Με το πρώτο της μυθιστόρημα, η Βασιλική Ηλιοπούλου βραβεύεται Με το πρώτο της μυθιστόρημα, η Βασιλική Ηλιοπούλου βραβεύεται Είναι, πάντως, η τελευταία χρονιά που δίνονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας σύμφωνα με τον ν. 2557/1997. Από του χρόνου, θα εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία για τα βιβλία του 2010.
Σε αντίθεση με το Μεγάλο Βραβείο, στα «μικρά» δοκιμάστηκε η λογική του ξαφνιάσματος. Δεν δόθηκαν σε συγγραφείς οι οποίοι «παίζουν» συχνά στις σελίδες των εφημερίδων και των περιοδικών:
* Το Ποίησης το πήρε ο Παντελής Μπουκάλας για την έβδομη ποιητική του συλλογή «Ρήματα» («Αγρα»), που έλκει την καταγωγή της από τον γλωσσοκεντρισμό, εμποτισμένη, όμως, με λυρικά στοιχεία.
* Η Βασιλική Ηλιοπούλου μίλησε στο «Σμιθ» («Πόλις»), το πρώτο της μυθιστόρημα, για τη μεταπολεμική παραφροσύνη της εθνικοφροσύνης. Πήρε το βραβείο Μυθιστορήματος, αφήνοντας πίσω της πρώτα ονόματα (Ρέα Γαλανάκη, Τηλέμαχο Κώτσια, Αλέξη Πάρνη, Ερση Σωτηροπούλου).
* Ο Παναγιώτης Κουσαθανάς (έχει τιμηθεί με το Μαρτυρίας - Χρονικού το 2002) κέρδισε το βραβείο Διηγήματος. Στις «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό» («Ινδικτος») ρίχνει μια αιρετική και «λοξή» ματιά κυρίως στη μικροκοινωνία της Μυκόνου, στην οποία ζει.
* Ο Γιώργος Βέης (έχει τιμηθεί με το Μαρτυρίας - Χρονικού το 2000) επελέγη ξανά για το ίδιο βραβείο με το «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις» («Κέδρος»), όπου αποτυπώνει το ταξίδι του από τη σκοπιά ενός διπλωμάτη καριέρας.
* Η μελέτη «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο» του Αγγέλου Χανιώτη («Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης»), που απευθύνεται, κατά κύριο λόγο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, πλειοψήφησε για το βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής.
* Τα περιοδικά «Το Δέντρο» και «Διαβάζω» μοιράστηκαν εξ ημισείας το βραβείο Περιοδικού, για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.
Την επιτροπή αποτελούν: Π. Δ. Μαστροδημήτρης, Ευ. Αθανασόπουλος, Γ. Ανδρειωμένος, Βασιλική Πάτσιου, Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Αικατερίνη Σχινά, Γ. Λεονάρδος, Θ. Θ. Νιάρχος και Κ. Χατζηαντωνίου.
(πηγή :Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου