Το πιο ωραίο ταξίδι!

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μιλήσεις για την αξία των βιβλίων από το υπέροχο αυτό ποίημα της Ντίκινσον.Ευτυχώς που το ανακάλυψε η Τασούλα και μας δίνεται η ευκαιρία να το δημοσιεύσουμε για να γίνει το μότο της ζωής μας και να μας δείχνει πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ταξιδέψουμε κι όχι μόνο σε πολυτελή θέρετρα ...

Δεν θα βρεθεί κανένα πλοίο για να ταξιδέψεις

σαν το βιβλίο και να πας στα μακρινά τα ξένα,

μητ' άλογο σβέλτο πολύ να το καβαλικέψεις,

σαν μια σελίδα ποίησης με λόγια φτερωμένα.

Τέτοιο ταξίδι ανέξοδο και το φτωχό συμφέρει,

δεν του γυρεύουν διόδια και ναύλα δεν χρωστάει.

Τόσο λιτό, κι όμως παντού το νου μας μεταφέρει.

το μέσο αυτό που ταξιδιώτες όλους μας χωράει.

Έμιλυ Ντίκινσον

Αλλά και τα λόγια του μεγάλου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα | 5 Ιουνίου 1898 - 19 Αυγούστου 1936 | "Δε ζει μόνο με ψωμί ο άνθρωπος. Αν ήμουν πεινασμένος και αβοήθητος στο δρόμο, δε θα ζητούσα ένα ψωμί. Θα ζητούσα μισό ψωμί και ένα βιβλίο."

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

.«Εφυγε» ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης

«Εφυγε» ο ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης
Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών, όντας ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1916) όπου και σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Υπήρξε πολυγραφότατος κινούμενος στο πεδίο της ποίησης, της μετάφρασης και του δοκιμίου.
Η λογοτεχνική διαδρομή του ξεκίνησε με τη δημοσίευση ποιημάτων στο περιοδικό «Μακεδονικές Ημέρες». Η πρώτη ποιητική συλλογή του («Φύλλα ύπνου») εκδόθηκε το 1949. Το ποιητικό στίγμα του Τάκη Βαρβιτσιώτη, όπως διαμορφώθηκε τα επόμενα χρόνια και εκφράστηκε μέσα από τα ποιήματα και τα γραπτά του, αποτυπώνει με τρόπο λυρικό τις υπαρξιακές αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου, το στοιχείο του ονείρου, τη μέθεξη και τη μεταφυσική πίστη στην αγνότητα.
Ως μεταφραστής ασχολήθηκε με ποιητές που τον απασχόλησαν και τον συγκίνησαν στη δική του ποιητική δημιουργία, όπως οι Μαλαρμέ, Λόρκα, Νερούντα, Μποσκέ, Αλμπέρτι.
Το έργο του έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και έχει τιμηθεί εντός κι εκτός Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, έλαβε το Βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα, το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Ουράνη, ενώ το 1998 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1999 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως ανακοινώθηκε, η κηδεία του ορίστηκε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου (Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης, 10 π.μ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου