Το πιο ωραίο ταξίδι!

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μιλήσεις για την αξία των βιβλίων από το υπέροχο αυτό ποίημα της Ντίκινσον.Ευτυχώς που το ανακάλυψε η Τασούλα και μας δίνεται η ευκαιρία να το δημοσιεύσουμε για να γίνει το μότο της ζωής μας και να μας δείχνει πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ταξιδέψουμε κι όχι μόνο σε πολυτελή θέρετρα ...

Δεν θα βρεθεί κανένα πλοίο για να ταξιδέψεις

σαν το βιβλίο και να πας στα μακρινά τα ξένα,

μητ' άλογο σβέλτο πολύ να το καβαλικέψεις,

σαν μια σελίδα ποίησης με λόγια φτερωμένα.

Τέτοιο ταξίδι ανέξοδο και το φτωχό συμφέρει,

δεν του γυρεύουν διόδια και ναύλα δεν χρωστάει.

Τόσο λιτό, κι όμως παντού το νου μας μεταφέρει.

το μέσο αυτό που ταξιδιώτες όλους μας χωράει.

Έμιλυ Ντίκινσον

Αλλά και τα λόγια του μεγάλου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα | 5 Ιουνίου 1898 - 19 Αυγούστου 1936 | "Δε ζει μόνο με ψωμί ο άνθρωπος. Αν ήμουν πεινασμένος και αβοήθητος στο δρόμο, δε θα ζητούσα ένα ψωμί. Θα ζητούσα μισό ψωμί και ένα βιβλίο."

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ
91 Κέντρα Φιλοξενίας Λογοτεχνών
 
σε χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου 
Η «Βίλα Μαργκερίτ Γιουρσενάρ», στην ειδυλλιακή  ορεινή Φλάνδρα, υπήρξε το σπίτι των παιδικών χρόνων τηςσυγγραφέως. Από το 1997 φιλοξενεί Ευρωπαίους συγγραφείς ενώ  διοργανώνονται τακτικά  φεστιβάλ και βραδιές λογοτεχνίας.Ένας ιδιαίτερα χρήσιμος ενημερωτικός οδηγός που παρουσιάζει τα πιο σημαντικά Κέντρα Φιλοξενίας Λογοτεχνών  στις χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, βρίσκεται πλέον στον κόμβο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
91 εστίες από 27 χώρες μπορούν βρουν οι συγγραφείς (πεζογράφοι, ποιητές, μεταφραστές, μελετητές) που ενδιαφέρονται να φιλοξενηθούν σε ένα «λογοτεχνικό» περιβάλλον ιδανικό για αυτοσυγκέντρωση και δημιουργία, να έρθουν σε επαφή και να συνυπάρξουν με τους ομότεχνούς τους, να ανανεώσουν την έμπνευσή τους μέσα από διαφορετικές εμπειρίες.

Ο κατάλογος προσφέρει στοιχεία επικοινωνίας, ενώ  για ορισμένα παρέχονται περαιτέρω πληροφορίες στα ελληνικά σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διαμονής (ο κατάλογος θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία και πληροφορίες). Σκοπός του νέου αυτού αρχείου του ΕΚΕΒΙ είναι να ενθαρρύνει την κινητικότητα των ελλήνων συγγραφέων και να ενισχύσει τη διάχυση της ελληνικής λογοτεχνίας εκτός συνόρων.
Συγκεκριμένα ο κατάλογος περιλαμβάνει Κέντρα Φιλοξενίας Λογοτεχνών από τις εξής χώρες: Αίγυπτος (3), Αυστρία (4), Βέλγιο (3), Γαλλία(10) , Γερμανία (14), Γροιλανδία (1), Δανία (2), Ελβετία (7), Ελλάδα (3), Εσθονία (3), Ισπανία(5), Ιρλανδία (1), Ισλανδία (3), Ιταλία(4), Κύπρος (1), Λιθουανία (1), Νορβηγία (2), Ολλανδία(4), Πορτογαλία (4), Σερβία (1), Σουηδία (2), Σλοβενία (2), Τσεχία (1), Ρουμανία (1), Ηνωμένο Βασίλειο(2) , Σλοβακία(1) , Φινλανδία (6).
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου