Το πιο ωραίο ταξίδι!

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μιλήσεις για την αξία των βιβλίων από το υπέροχο αυτό ποίημα της Ντίκινσον.Ευτυχώς που το ανακάλυψε η Τασούλα και μας δίνεται η ευκαιρία να το δημοσιεύσουμε για να γίνει το μότο της ζωής μας και να μας δείχνει πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ταξιδέψουμε κι όχι μόνο σε πολυτελή θέρετρα ...

Δεν θα βρεθεί κανένα πλοίο για να ταξιδέψεις

σαν το βιβλίο και να πας στα μακρινά τα ξένα,

μητ' άλογο σβέλτο πολύ να το καβαλικέψεις,

σαν μια σελίδα ποίησης με λόγια φτερωμένα.

Τέτοιο ταξίδι ανέξοδο και το φτωχό συμφέρει,

δεν του γυρεύουν διόδια και ναύλα δεν χρωστάει.

Τόσο λιτό, κι όμως παντού το νου μας μεταφέρει.

το μέσο αυτό που ταξιδιώτες όλους μας χωράει.

Έμιλυ Ντίκινσον

Αλλά και τα λόγια του μεγάλου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα | 5 Ιουνίου 1898 - 19 Αυγούστου 1936 | "Δε ζει μόνο με ψωμί ο άνθρωπος. Αν ήμουν πεινασμένος και αβοήθητος στο δρόμο, δε θα ζητούσα ένα ψωμί. Θα ζητούσα μισό ψωμί και ένα βιβλίο."

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Λέσχη ανάγνωσης καθηγητριών 8ου Λυκείου

Μέλη
΄Αννα Χατζηαναστασίου Μαρία Βέζου
΄Εφη Ρόπα Μαρία Νανά
Ηλιάννα Μιχελή Κατερίνα Παπανάτσιου
Τασούλα Χατζοπούλου Τζένη Γκουντάρα
Βάσω Χατζηπλή Δέσποινα Λάππα
Δέσποινα Παυλίδου Φωτεινή Κοντονάτσιου
Ελένη Λυκοδήμου Ελένη Βαμβακά
Κυριακή Δανιηλίδου


Αυτή η ομάδα ανάγνωσης δημιουργήθηκε τρία χρόνια πριν το Νοέμβρη του 2006.Μια παρέα φίλων και συναδέλφων ταυτόχρονα ,παρακινημένες από την εκστρατεία του ΕΚΕΒΙ για τη δημιουργία ομάδων ανάγνωσης ,αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε τη δική μας ομάδα. Μια ομάδα που άτυπα υπήρχε ήδη, αφού εντός και εκτός του χώρου του σχολείου, μιλούσαμε συχνά πυκνά για τα βιβλία που διαβάζαμε και μας συγκινούσαν.
΄Ετσι μετά από μία συνάντηση με το συγγραφέα Κ. Ακρίβο ,ο οποίος ανέλαβε εκ μέρους του ΕΚΕΒΙ να μας ενημερώσει για τον τρόπο λειτουργίας μια λέσχης, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στο χώρο της λογοτεχνίας.
Από τότε έχει περάσει καιρός. Τα βιβλία που διαβάσαμε στο διάστημα αυτό αρκετά και οι συζητήσεις που κάναμε διέπονταν από αγάπη για το βιβλίο αλλά και από ένα κλίμα φιλίας και εγκαρδιότητας το οποίο όλο και δυνάμωνε.
Αν πριν δουλεύαμε μαζί και συνυπήρχαμε αρμονικά, τώρα πια οι σχέσεις μας έγιναν πιο θερμές και η επικοινωνία ακόμη καλύτερη. Στην αρχή η ομάδα αριθμούσε δώδεκα μέλη, τώρα πια είμαστε δεκαπέντε και κάθε μας συνάντηση είναι μια ευκαιρία για γιορτή.

1η συνάντηση (Νοέμβρης 2006)

Συγκρότηση ομάδα. Ενημέρωση από τον Κ. Ακρίβο για το θεσμό των λεσχών.
Επιλογή ως πρώτου βιβλίου :Β. Ραπτόπουλος,, «οι φίλοι».
Προτάθηκε από τη Δ.Παυλίδου.

2η συνάντηση (19/12/2006)
Συνάντηση στο σπίτι της ΄Αννας.

Το βιβλίο του Β.Ραπτόπουλου δεν ενθουσίασε τα μέλη της ομάδας. Αν και το θέμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και το ιστορικό πλαίσιο γνώριμο στις περισσότερες καθώς θύμιζε πρόσωπα και καταστάσεις που είχαν ζήσει ,θεωρήθηκε αποτυχημένη και πομπώδης η προσπάθεια του συγγραφέα, ο οποίος φάνηκε να προσπαθεί να εντυπωσιάσει μέσα από φράσεις κλισέ και ψευτοφιλοσοφίες.
 Συγκεκριμένα: η δομή της ιστορίας ήταν πολύ χαλαρή
 Δε δικαιολογούνταν αρκετά η ύπαρξη αυτής της φιλίας
 Υπήρχαν σκόρπιες φράσεις φιλοσοφικής σκέψης γύρω από διάφορα θέματα. Φράσεις όμως κλισέ και μάλιστα άλλων συγγραφέων κι όχι του συγκεκριμένου.
 Ο λόγος στρωτός, πεζός ,σε κάποια –ελάχιστα σημεία- ποιητικός.

Οι κριτικές που βρήκαμε για το βιβλίο σε εφημερίδες, περιοδικά ,ίντερνετ ήταν οι περισσότερες αρνητικές. Καταλογίζουν στο συγγραφέα βιασύνη να εκδώσει νέο βιβλίο.
Συμπέρασμα: ωραίο θέμα. Όμως το βιβλίο δε συγκίνησε όπως θα περιμέναμε.

Η Τασούλα μας μοίρασε ένα κείμενο που αναφέρεται στην αξία της φιλίας (όπως οι κόκκοι της άμμου βρίσκουν χώρο και εισχωρούν παντού έτσι πρέπει να βρίσκουμε πάντα χρόνο για έναν καφέ με ένα φίλο)
Επόμενο βιβλίο : η καλλιγράφος του Βοσπόρου, Γιασμίν Γκαντά,


3η συνάντηση (11/02/2007)

Συνάντηση στο σπίτι της Κατερίνας
 Μοίρασμα καταλόγου λογοτεχνικών βιβλίων
 Πρόταση στο ΕΚΕΒΙ για σεμινάριο δημιουργικής ανάγνωσης
 Σκεφτήκαμε να ακούσουμε τούρκικη μουσική (δερβίσηδες) και τη μουσική της πολίτικης κουζίνας.
 Να δούμε την πολίτικη κουζίνα.
 Θετικές εντυπώσεις για την καλλιγράφο. Συναρπαστικές οι επισκέψεις των πεθαμένων στην ηρωίδα.
 Χαλαρή πλοκή στο πρώτο μέρος. Κουραστικές αρκετά αν και απαραίτητες οι ιστορικές λεπτομέρειες.
 Συμπερασματικά: η ηρωίδα μια παθιασμένη με την τέχνη γυναίκα, που ήθελε να την ανανεώσει.
 Η προσωπική της ζωή περνά στο περιθώριο.
 ΄Ένα σημαντικό γεγονός – ο θάνατος του γιου της – διασαλεύει το σύμπαν της.
 Η αγάπη για της δουλειά της υποσκελίζει την αγάπη για τα παιδιά της.
 Ερωτική η σχέση της με τα εργαλεία της.
 Γλαφυρό ύφος. Συγχαρητήρια στο μεταφραστή.

 Επόμενο βιβλίο : «ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου»,Σωτήρης Δημητρίου.


4η συνάντηση (18/03/2007)
Συνάντηση στο Βuena Vista.

Υπέροχο: Χώρος συνάντησης. Μυρίζει βιβλίο. Καταπληκτική μουσική. Το παλιό χάνι που μεταμορφώθηκε σε καφέ είναι καταπληκτικό.
Το βιβλίο υπέροχο. Η γλώσσα του συγγραφέα βαθιά αυθεντική, αφού διατηρεί το τοπικό ιδίωμα και μας βάζει στο πνεύμα της εποχής.
Το θέμα του η επιβίωση στα δύσκολα χρόνια του β παγκόσμιου και η προσπάθεια να συντηρηθεί η ζωή.

Επόμενο βιβλίο: «Λευκή πετσέτα στο ρινγκ» Ν.Δαββέτας.


5η συνάντηση (Ιούνιος 2007)
Η συνάντηση έγινε στην καφετέρια Αργοναύτες στην παραλία.

Κατόπιν πήγαμε στην εξωραϊστική, όπου γινόταν μία παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Ακρίβου, «Καιρός για θαύματα».
Η λευκή πετσέτα στο ρινγκ δεν μας έπεισε. Παρότι έθιγε πολλά ευαίσθητα ζητήματα όπως ο εμφύλιος, η σεξουαλική ορμή, η αγωνία των γηρατειών και του θανάτου, ο θάνατος της σχέσης ενός ζευγαριού που είναι χρόνια παντρεμένο, κλπ.Αρκετά ωμές περιγραφές, ειδικά σε ό,τι αφορά την υγεία του.

Επόμενο βιβλίο για το καλοκαίρι οι ογκωδέστατες «ιστορίες έρωτα και σκότους» του ΄Αμος Οζ.


6η συνάντηση (31/10/2007)
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Buena Vista

Tί να πει κανείς για το υπέροχο αυτό βιβλίο. Να μιλήσουμε πρώτα για την υπέροχη γραφή του συγγραφέα αλλά και την καταπληκτική μετάφρασή του!
Να μιλήσουμε για τα τόσο σημαντικά θέματα που θίγει, όπως η ιστορία της γέννησης του Ισραήλ μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, η σχέση γονιών και παιδιών, το πρόβλημα της γλώσσας αλλά και της ταυτότητας ενός λαού -του εβραϊκού -,η πολιτική. Και όλα αυτά χωρίς υστερίες, χωρίς εμπάθειες. Μέσα από τη ματιά ενός συγγραφέα που προσπαθεί να κατανοήσει τα δίκια όλων των ανθρώπων αλλά και να τοποθετήσει το λαό του εκεί που θεωρεί ότι του αρμόζει. Η περιγραφική του ικανότητα μας ζωγραφίζει μπροστά μας τοπία, σκηνές ,ανθρώπινους τύπους. Περπατάμε μαζί του στους λόφους της Ιερουσαλήμ, διασχίζουμε μπαρουτοκαπνισμένους δρόμους, νιώθουμε την αγωνία και τη λαχτάρα των ανθρώπων που ακουμπούν τις ελπίδες τους σε ένα ακουστικό τηλεφώνου για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.
΄Ενα βιβλίο απλά υπέροχο!
Προειδοποίηση: δεν είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται στην παραλία. Θέλει αυτοσυγκέντρωση και καλή μνήμη, ή να κρατήσει κανείς σημειώσεις, αν δε θέλει να χαθεί στο δαίδαλο της πανσπερμίας ανθρώπων, λαών και τόπων όπου μας μεταφέρει το βιβλίο.
Επόμενα βιβλία :το παλιοκόριτσο, Μ .Βάργκας Λιόσα,


7η συνάντηση (Ιανουάριος 2008)
το παλιοκόριτσο, Μ .Βάργκας Λιόσα,
Άλλο ένα βιβλίο που αξίζει κανείς να διαβάσει. Ο συγγραφέας του δε θεωρείται τυχαία ένας από τους καλύτερους σύγχρονους συγγραφείς.
Μέσα από μια φαινομενικά απλή ιστορία ,ενός αρρωστημένου και παθιασμένου έρωτα του ήρωα με ένα παλιοκόριτσο, διαγράφεται η ανατομία του έρωτα, της ιδανικής σχέσης, αλλά και του έρωτα που γίνεται αυτοκαταστροφικός και οδυνηρός γι' αυτόν που τον ζει. Για να καταλήξει στο τέλος ο αναγνώστης , που σε όλη τη διάρκεια του βιβλίου κατηγορεί την ηρωίδα που εκμεταλλεύεται ασύστολα όλους τους άντρες που περνούν από τη ζωή της να της δώσει άφεση αμαρτιών, αφού έστω και στο τέλος συνειδητοποιεί τα λάθη της και καταφέρνει να κερδίσει την αυτογνωσία.
΄Οσο για το τι κερδίζει ο αναγνώστης ,πέρα από το να φιλοσοφήσει πάνω στα ζητήματα του έρωτα και της ζωής; Δύο ώρες πλήρους εξάρτηση από το βιβλίο. ΄Οσο διαβάζεις ζεις αποκλειστικά τη ζωή του ήρωα και του παλιοκόριτσου.Δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Πράγμα που σημαίνει δεν απαντώ σε τηλέφωνα, χάνω την αίσθηση του χρόνου και απαγορεύεται δια ροπάλου το μαγείρεμα γιατί είναι σίγουρο ότι θα κάψω το φαγητό!

8η συνάντηση (Μάρτιος 2008)
Στην ακτή ,Ιαν Μακγιούαν
΄Ενα μυθιστόρημα βγαλμένο από την αγγλική εξοχή του 20ου αιώνα.Την εποχή του 60 που συντελέστηκε η σεξουαλική επανάσταση δύο νέοι ενώνονται με τα ιερά δεσμά του γάμου, σε ένα γάμο που έχει όλες τις προδιαγραφές, να είναι απόλυτα επιτυχημένος.
Μόνο που ο γάμος αυτός καταστρέφεται από την πρώτη κιόλας νύχτα .Μια λάθος κίνηση, καταπιεσμένα συναισθήματα που ποτέ δεν εκφράστηκαν οδηγούν το γάμο στο τέλος πριν ακόμη αρχίσει.Η πρακτική του φλας μπακ μας βοηθά να γνωρίσουμε τους ήρωες και να καταλάβουμε πόσο προγεγραμμένη ήταν η μοίρα των ηρώων ,οι οποίοι οδηγήθηκαν σε ένα γάμο επηρεασμένοι από αυτό που φαινόταν κι όχι από αυτό που ήταν ο καθένας τους.


Κάποια συνάντηση μου διαφεύγει.Θα τη θυμηθώ όμως πού θα πάει..

9η Συνάντηση (08/02/2009)
Συνάντηση στο σπίτι της Βάσως

Έρωτας στα δάση της Μοραβίας,

Tο βιβλίο ,αν και υπήρχαν αδυναμίες, μας προβλημάτισε για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τις σχέσεις ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, τις πλατωνικές ή σαρκικές σχέσεις, τη δύναμη της γυναίκας μαίας που αποτελεί ισχυρή παρουσία στην τοπική κοινωνία, τα ήθη, την κουλτούρα της επαρχίας.

Η αντίστοιχη τσέχικη ταινία, παραγωγής 2004 μεταφέρει καταπληκτικά το θεατή στα δάση της Μοραβίας και την ατμόσφαιρα του βιβλίου.

Επόμενο βιβλίο: ΄Ερωτας στα χρόνια της ειρωνείας, Αγγέλα Καστρινάκη,
εκδ. Ελληνικά γράμματα.


10η Συνάντηση 15/03/2009
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Buena Vista
΄Ερωτας στα χρόνια της ειρωνείας, Αγγέλα Καστρινάκη,
εκδ. Ελληνικά γράμματα.

Το βιβλίο αν και με κάποιες λογοτεχνικές αρετές δεν ικανοποίησε κανένα από τα μέλη της λέσχης. ΄Αφησε σε όλους την αίσθηση του ανικανοποίητου και του λειψού. Κάτι ξεκίνησε να πει η συγγραφέας, όμως δεν τα κατάφερε.
Επόμενο βιβλίο το νησί. Της Βικτόρια Χίσλοπ,εκδ.Διόπτρα.


11η Συνάντηση Ιούνιος 2009
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της Δέσποινας μέσα στον Ιούνιο.
Το νησί μας ενθουσίασε όλες. Η συγγραφέας κατάφερε να μας σαγηνέψει με τη γραφή της ,την ενδιαφέρουσα πλοκή και τους πολύ ζωντανούς χαρακτήρες που είχε πλάσει-αν εξαιρέσουμε τον Εγγλέζο αρραβωνιαστικό που είναι λίγο εκτός τόπου και χρόνου μέσα στο κείμενο, γι’ αυτό και παραμένει θολή φιγούρα ως τη στιγμή που τον χωρίζει η ηρωίδα .Το πρόβλημα της λέπρας και των διαστάσεων που είχε πάρει στις αρχές του αιώνα φωτίζεται ιδιαίτερα από τη συγγραφέα.

Επόμενο βιβλίο Φίλιπ Ροθ, Το ανθρώπινο στίγμα.

12η Συνάντηση Σεπτέμβρης 2009
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο καφέ Βάμμα νυκτός.

Ωραία γραφή, ωραίο θέμα. Ο ρατσισμός και η διαφορετικότητα. Οι επιλογές που κάνει ο καθηγητής προκειμένου να μην περιθωριοποιηθεί που τελικά τον εγκλωβίσουν σε μία ζωή γεμάτη αγωνία Όλα αυτά συγκλονίζουν τον αναγνώστη και τον κάνουν να αναρωτιέται για το βάρος των επιλογών του. Όμως κάποιες εμμονές του συγγραφέα όπως η μανία να μας αναφέρει όλα τα ιατρικά προβλήματα του συγγραφέα με τον προστάτη του σοκάρουν και δε θεωρούμε ότι έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω στην πλοκή του βιβλίου. Το ίδιο ισχύει και για τις υπερβολικές περιγραφές των μαχών που έδινε στην πυγμαχία ο κεντρικός ήρωας ο Σλινκ. Σαφέστατα χρειάζονται τέτοιες αναφορές αφού η πυγμαχία καθόρισε τον Σλινκ, ενώ τα ιατρικά προβλήματα του συγγραφέα είναι εκείνα που τον οδήγησαν στην απομόνωση και τελικά στη γνωριμία του με τον Σλινκ, όμως η υπερβολική αναφορά σε αυτά κάνει το βιβλίο να ξεθωριάζει και να κουράζει. Καταπληκτική η περιγραφή των ψυχολογικών μεταπτώσεων τόσο του πρώην άντρα της ηρωίδας –απόμαχου του Βιετνάμ – όσο και των βασικών χαρακτήρων. Μέσα από τους εσωτερικούς τους μονολόγους αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την ψυχολογία των ηρώων .
΄Ολοι οι ήρωες κουβαλάνε τα αδιέξοδά τους :η Ντελφίν,του μετανάστη που δε μπορεί να ριζώσει και της επιτυχημένης γυναίκας που οι άντρες αποφεύγουν
Ο Σλινκ , του μαύρου που θέλει να ξεφύγει από τη ράτσα του και ζει συνεχώς στην κόψη του ξυραφιού
Ο συγγραφέας του άντρα που έχασε πλέον την ερωτική του δύναμη και νιώθει άδειος
Η ηρωίδα του κακοποιημένου παιδιού στην αρχή και της κακοποιημένης γυναίκας αργότερα που βίωσε την εγκατάλειψη από τους δικούς, που κουβαλά τις ενοχές της για το θάνατο των παιδιών της και τέλος της έξυπνης γυναίκας που αντιλαμβάνεται πως μόνο αν δείχνει ανόητη και αγράμματη έχει ελπίδα να επιβιώσει.

Επόμενο βιβλίο το Σαββατοκύριακο του Μπέρναντ Σλινκ.


13η Συνάντηση 1η Δεκεμβρίου 2009

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της Κατερίνας, λόγω της ονομαστικής της εορτής.
Το βιβλίο άρεσε πολύ. Ο ψυχογραφικός τρόπος γραφής του Σλινκ μας είχε ενθουσιάσει και από το προηγούμενο βιβλίο «διαβάζοντας στη Χάνα».
Η πρωτοτυπία του θέματος και η σύγχρονη οπτική του (τρομοκρατία) μας κίνησαν το ενδιαφέρον. Τα επιμέρους θέματα που έχουν να κάνουν με το συμβιβασμό των πρώην αριστερών συντρόφων, που εντάχθηκαν στο σύστημα και ξέχασαν γιατί το πολεμούσαν αλλά και η ψυχολογία του πρώην τρομοκράτη που βγαίνει από τη φυλακή και στέκεται αναποφάσιστος ως προς τι πρέπει να κάνει από εδώ και στο εξής, η ιδιαίτερη σχέση σχεδόν ερωτική του Γιορκ και της αδελφής του Κριστιάνε,αλλά και η παρολίγον ομοφυλοφιλική σχέση της Κριστιάνε και της Μαργκερίτε.Η ευαίσθητη σχέση του Γιορκ με το γιό του αλλά και των πρώην φίλων μεταξύ τους ,αφού ήταν σχεδόν ανύπαρκτη μετά τα φοιτητικά τους χρόνια.
΄Ολοι κουβαλάνε ενοχές και το Σαββατοκύριακο αυτό τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν την αυτοκριτική τους.

Επόμενο βιβλίο Μακριδάκης, «η δεξιά τσέπη του ράσου»



14η συνάντηση Φεβρουάριος 2010


Πραγματοποιήθηκε στο υπέροχο και φιλόξενο σπίτι της Τασούλας στη Γατζέα, όπου μεταξύ καφέ ,λικέρ και βουτημάτων αναρωτηθήκαμε για τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν τον ήρωα στη μοναστική ζωή, αλλά και για το μέγεθος της μοναξιάς που βίωνε.
Η γραφή του συγγραφέα σε συνεπαίρνει. Υπάρχει βαθιά ευαισθησία στον τρόπο που γράφει και οι περιγραφές του είναι τόσο παραστατικές που νομίζεις ότι στήνονται μπροστά σου τα τοπία που περιγράφει.
Οι λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με το μοναστικό βίο δείχνουν άνθρωπο που ή έχει γνωρίσει από κοντά ή έχει μελετήσει ενδελεχώς αυτό τον τομέα.
Δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι αναφορές στα της εκκλησίας, το ρόλο που παίζει και την έμμεση κριτική που ασκεί σε συμπεριφορές και συνήθειες.

Επόμενο βιβλίο : Φίλοι και εραστές,Θοδωρής Καλλιφατίδης

15η συνάντηση
Αν και η συνάντηση αυτή άργησε πολύ εξαιτίας αστάθμητων παραγόντων μας άφησε όλες απόλυτα ικανοποιημένες.

Γνωρίζαμε όλες τι Θοδωρή Καλλιφατίδη ως όνομα.Ξέραμε πως ήταν άλλος ένας ομογενής που έκανε περήφανους τους ΄Ελληνες στο εξωτερικό.Δεν είχαμε όμως έρθει σε επαφή με κάποιο από τα κείμενά του.Κάποιες μόνο είχαν διαβάσει παλαιότερα κείμενα και είχαν ενθουσιαστεί.Η ανάγνωση του βιβλίου ήταν αποκάλυψη.΄Ενα βιβλίο στο οποίο θεωρητικά δεν υπάρχει πολλή δράση,αφού ο ήρωας περνάει ατελείωτες ώρες αναλογιζόμενος το παρελθόν του και προσπαθώντας να κατανοήσει τί πήγε στραβά στο γάμο του και τη ζωή του.Ουσιαστικά όμως έχουμε ένα βιβλίο γεμάτο κίνηση,αφού ο ήρωας μας είτε με αναδρομές στο παρελθόν είτε με αποφασιστικές πράξεις στο παρόν,αποφασίζει να αλλάξει άρδην τη ζωή του.Τα φτιάχνει με μία νεότερή του ,συναντάει τον εραστή της πεθαμένης γυναίκας του και αλλάζει τρόπο ζωής και φιλοσοφία.
Ένα βιβλίο το οποίο αγγίζει όλα τα προβλήματα της σύγχρονης Σουηδίας στην οποία εξελίσσεται η πλοκή, αλλά και των ανθρώπων σε όλα τα μέρη της γης.΄Ετσι στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές στην ξενοφοβία και το ρατσισμό των Σουηδών - και όχι μόνο-,στο νόστο του ξενιτεμένου για την πατρίδα ,αφού πουθενά δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος κανείς παρά μόνο κάτω από τον ουρανό της πατρίδας του,στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα,στις ηλικιακές διαφορές των ζευγαριών,στην ουσία μας σχέσης και τους λόγους που οδηγούν στο χωρισμό ή τη συμβατική συμβίωση,στην απιστία, στην έκρηξη της βίας μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον,στην πολιτιστική αλλοτρίωση,στους πολιτικούς εξόριστους.Χιλιάδες θέματα ιδωμένα από την πλευρά του συγγραφέα που παρατηρεί και στοχάζεται και προσπαθεί να καταλάβει τι είχε, τι έχασε και τι θέλει να διεκδικήσει από τη ζωή του στο μέλλον.
Παρότι ο συγγραφέας έχει συνηθίσει να γράφει στα σουηδικά, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα κείμενο ζωντανό,άμεσο και είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβει κανείς ότι το γράφει ένας ομογενής,αν εξαιρέσει κανείς κάποιες παρομοιώσεις και μεταφορές που δείχνουν την επίδραση της σουηδικής, η γλώσσα του είναι αμιγώς ελληνική .
Επόμενο βιβλίο: το χάρτινο σπίτι ,Κάρλος Μαρία Ντομίνγκεζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου