Το πιο ωραίο ταξίδι!

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μιλήσεις για την αξία των βιβλίων από το υπέροχο αυτό ποίημα της Ντίκινσον.Ευτυχώς που το ανακάλυψε η Τασούλα και μας δίνεται η ευκαιρία να το δημοσιεύσουμε για να γίνει το μότο της ζωής μας και να μας δείχνει πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ταξιδέψουμε κι όχι μόνο σε πολυτελή θέρετρα ...

Δεν θα βρεθεί κανένα πλοίο για να ταξιδέψεις

σαν το βιβλίο και να πας στα μακρινά τα ξένα,

μητ' άλογο σβέλτο πολύ να το καβαλικέψεις,

σαν μια σελίδα ποίησης με λόγια φτερωμένα.

Τέτοιο ταξίδι ανέξοδο και το φτωχό συμφέρει,

δεν του γυρεύουν διόδια και ναύλα δεν χρωστάει.

Τόσο λιτό, κι όμως παντού το νου μας μεταφέρει.

το μέσο αυτό που ταξιδιώτες όλους μας χωράει.

Έμιλυ Ντίκινσον

Αλλά και τα λόγια του μεγάλου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα | 5 Ιουνίου 1898 - 19 Αυγούστου 1936 | "Δε ζει μόνο με ψωμί ο άνθρωπος. Αν ήμουν πεινασμένος και αβοήθητος στο δρόμο, δε θα ζητούσα ένα ψωμί. Θα ζητούσα μισό ψωμί και ένα βιβλίο."

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Έναρξη κάνει σήμερα, Δευτέρα 17 Μαΐου, η 33η Γιορτή του Βιβλίου στο Ζάππειο, συνδυάζοντας για ακόμη μια φορά την ενημέρωση και τον περίπατο μέσα στον όμορφο χώρο του Ζαππείου. Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου, θα παρουσιαστεί μεγάλο μέρος της εκδοτικής παραγωγής σε 110 περίπτερα.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που η Γιορτή του Βιβλίου που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών θα γίνει σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το Δήμο Αθηναίων και τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), κ. Λουκάς Ρινόπουλος, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου: "Η Γιορτή Βιβλίου επανέρχεται εκεί απ' όπου ξεκίνησε πριν από τρεις δεκαετίες, στο Ζάππειο. Ελάχιστοι τότε, χωρούσαμε στον εσωτερικό χώρο, φέτος πολύ περισσότεροι, απλωνόμαστε στον καταπράσινο κήπο. Πέρσι σας ανέφερα ότι αν την εποχή του Μπρεχτ το να φωνάζουμε ήταν πρόοδος, σήμερα πρόοδος είναι να ακούμε και να μας προβληματίζουν οι διαφορετικές φωνές. Πιστεύουμε ότι το βιβλίο είναι από τους ελάχιστους κοινωνικούς χώρους που μπορούν να διδάξουν τον δρόμο στον οποίο θα συναντήσουμε τον ουτοπικό εαυτό μας, εκείνον που και στις πιο δύσκολες συνθήκες μπορεί να προτείνει το διαφορετικό".

Και η φετινή Γιορτή του Βιβλίου θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, ραδιοφωνικό σταθμό και επιπλέον διαλέξεις και άλλες δράσεις στις οποίες θα παρουσιαστούν εκλαϊκευμένα επιστημονικά θέματα με άξονα τη σχέση του ανθρώπου με το σύμπαν, την τεχνολογία και τη συμβολή των αρχαίων επιστημών στη σύγχρονη σκέψη, σε συνεργασία με την συνδιοργανώτρια Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Στη φετινή διοργάνωση σημειώνονται ωστόσο και απουσίες, είτε λόγω της κρίσης που καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή για μικρούς κυρίως εκδότες, είτε λόγω της πεποίθησης αρκετών πλέον εκδοτών ότι τέτοιου είδους διοργανώσεις θα πρέπει πλέον να γίνονται σε στεγασμένους χώρους. Μία από τις φετινές ηχηρές απουσίες θα είναι και αυτή του Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το οποίο δεν θα συμμετάσχει με δικό του περίπτερο.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της Γιορτής Βιβλίου:

Δευτέρα – Πέμπτη: 6:00 μ.μ. – 10:30 μ.μ.
Παρασκευή & Σάββατο: 6:00 μ.μ. – 11:00 μ.μ.
Κυριακή: 11:00 π.μ. –10:30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου