Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως 2010 για το Παιδικό Βιβλίο
Ο θεσμός της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως για το Παιδικό Βιβλίο αποτελεί μια ιδέα που καθιερώνεται στη χώρα μας, για πρώτη φορά, από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με γνώμονα την αγάπη προς τα παιδιά αλλά και την ανάγκη της αμεσότερης προσέγγισής τους με τον ευφάνταστο κόσμο του βιβλίου. Είναι δε ιδιαίτερη τιμή η αποδοχή της πρότασης ώστε να αναλάβει τη θέση αυτή για το Έτος 2010 η κα Νίκη Γουλανδρή.
Τα βιβλία για παιδιά και εφήβους αποτελούν έναν δυναμικό πολιτιστικό άξονα καθώς και υποδομή για τις επόμενες γενιές αναγνωστών, γεγονός που αποτυπώνεται στην ποικιλία και την υψηλή ποιότητα του εκδοτικού κλάδου τα τελευταία χρόνια.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η κα Γουλανδρή, ως προσωπικότητα που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, θα δώσει ενισχυμένο κύρος στον θεσμό της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως για το Παιδικό Βιβλίο αλλά και έμπρακτη αξία στην προσπάθεια που γίνεται από το ΕΚΕΒΙ, τους επαγγελματίες, τους συγγραφείς και εικονογράφους, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για ακόμη υψηλότερο επίπεδο βιβλίων προς τους λιλιπούτειους αναγνώστες.
Εύχομαι στην κα Γουλανδρή κάθε επιτυχία, συγκίνηση και δημιουργικότητα, στα νέα της καθήκοντα στη διάρκεια όλης της χρονιάς.
Κατρίν Βελισσάρη
Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
Η Νίκη Γουλανδρή είναι γνωστή διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμά της συνδέει οι κολογικούς στόχους με πολιτιστικές αξίες. Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστή μη. Με την συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απηρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κό σμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.
TO MHNYMA THΣ 1ης ΠPEΣBEIPAΣ KAΛHΣ ΘEΛHΣEΩΣ ΓIA TO ΠAIΔIKO BIBΛIO
Η παιδική ηλικία είναι ανοικτή και στα όνειρα και στις συγκινήσεις, που αλληλοτροφοδοτούνται. Η εφηβική ηλικία τα διαμορφώνει σε στόχους, και αρχίζει να τα προσεγγίζει.
Αυτή είναι η πορεία της παιδείας, η προετοιμασία των μέσων για να δια μορφώσει τον νέο άνθρωπο, και να τον οδηγήσει ελεύθερο πρωταγωνιστή μιας πολιτείας που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η «διακυβέρνηση ελεύθερων και ίσων ανθρώπων» (Πρωταγόρας 322 Β) και αναφέρομαι στην ιδανική εποχή του 5ου π.Χ. αιώνα.
Στην παιδεία βέβαια μετέχει ο κρατικός μηχανισμός, το σχολείο αλλά όχι μόνο. Παράλληλοι συντελεστές είναι η οικογένεια, το εξωσχολικό βιβλίο, τα Μουσεία.
Με αυτούς τους μηχανισμούς αναπλάθεται η κοινωνία και εντάσσει το νέο άτομο στην πολιτισμική της δομή.
Το Παιδικά και Εφηβικά βιβλία είναι καθιερωμένα από τους αρχαίους χρόνους ως μέσα μηνυμάτων και συμπεριφορών που διεγείρουν την παιδική φαντασία και εγγράφονται ως οδηγοί στη μελλοντική εξέλιξή τους.
Νίκη Γουλανδρή
Πρόεδρος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου