Το πιο ωραίο ταξίδι!

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μιλήσεις για την αξία των βιβλίων από το υπέροχο αυτό ποίημα της Ντίκινσον.Ευτυχώς που το ανακάλυψε η Τασούλα και μας δίνεται η ευκαιρία να το δημοσιεύσουμε για να γίνει το μότο της ζωής μας και να μας δείχνει πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ταξιδέψουμε κι όχι μόνο σε πολυτελή θέρετρα ...

Δεν θα βρεθεί κανένα πλοίο για να ταξιδέψεις

σαν το βιβλίο και να πας στα μακρινά τα ξένα,

μητ' άλογο σβέλτο πολύ να το καβαλικέψεις,

σαν μια σελίδα ποίησης με λόγια φτερωμένα.

Τέτοιο ταξίδι ανέξοδο και το φτωχό συμφέρει,

δεν του γυρεύουν διόδια και ναύλα δεν χρωστάει.

Τόσο λιτό, κι όμως παντού το νου μας μεταφέρει.

το μέσο αυτό που ταξιδιώτες όλους μας χωράει.

Έμιλυ Ντίκινσον

Αλλά και τα λόγια του μεγάλου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα | 5 Ιουνίου 1898 - 19 Αυγούστου 1936 | "Δε ζει μόνο με ψωμί ο άνθρωπος. Αν ήμουν πεινασμένος και αβοήθητος στο δρόμο, δε θα ζητούσα ένα ψωμί. Θα ζητούσα μισό ψωμί και ένα βιβλίο."

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Kρατικά Βραβεία 2009
Στον Νάνο Βαλαωρίτη το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας

Eurokinissi
Ομόφωνα στον Νάνο Βαλαωρίτη απένειμε η επιτροπή το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Ομόφωνα στον Νάνο Βαλαωρίτη, για το σύνολο του έργου του, απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας από την επιτροπή κρατικών βραβείων λογοτεχνίας.

Τα υπόλοιπα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2009, που αφορούσαν εκδόσεις του προγηούμενου έτους, απονεμήθηκαν ως εξής:

Βραβείο Ποίησης: κατά πλειοψηφία στον Λευτέρη Πούλιο (Η Κρυφή Συλλογή)
Βραβείο Μυθιστορήματος: ομόφωνα στον Γιάννη Ατζακά (Θολός Βυθός)
Βραβείο Περιοδικού: εξ ημισείας στα περιοδικά Πόρφυρας και Εντευκτήριο
Βραβείο Διηγήματος: ομόφωνα στους Τόλη Νικηφόρου (Ο δρόμος για την Ουρανούπολη) και στην Αργυρή Χιόνη (Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες)
Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής: κατά πλειοψηφία στον Χρίστο Ρουμελιωτάκη (Ασκήσεις Αυτογνωσίας)
Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας: ομόφωνα στην Αλεξάνδρα Ιωαννίδου (Υπόθεση Γκράνιν: Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο - Η δίκη της «Επιθεώρησης της Τέχνης»)

Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας είναι ο Π.Μαστροδημήτρης και αντιπρόεδρος ο Ευ.Αθανασόπουλος, ενώ μέλη της οι Γ.Ανδρειωμένος, Β.Πάτσιου, Χ.Δημακοπούλου, Αικ.Σχινά, Γ.Λεονάρδος, Αθ.Νιάρχος και Κ.Χατζηαντωνίου.

Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας ανακοίνωσε τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για τη χρονιά 2009.



Οι νικητές είναι:



Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνία

Απονέμεται ομόφωνα στον Νάνο Βαλαωρίτη για το συνολικό του έργο.



Βραβείο Περιοδικού

Περιοδικό «Πρφυρας» και περιοδικό «Εντευκτήριο



Βραβείο Ποίησης

Λευτέρης Πούλιος , «Η κρυφή συλλογή», εκδόσεις Κέδρος.



Βραβείο Διηγήματος

Τόλης Νικηφόρου, «Ο δρόμος για την Ουρανούπολη», εκδόσεις Νεφέλη

Αργύρη Χιόνη, «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες», εκδόσεις Κίχλη



Βραβείο Μυθιστορήματος

Γιάννης Ατζακάς, «Θολός Βυθός», εκδόσεις Άγρα.



Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής

Χρίστος Ρουμελιωτάκης, «Ασκήσεις αυτογνωσίας», εκδόσεις Τυπωθήτω.



Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας

Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου, «Υπόθεση Γκράνιν : Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο - : Η δίκη της “Επιθεώρησης τέχνης” το 1959 και η απολογία του Κώστα Κουλουφάκου», εκδόσεις Καστανιώτης.

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Γεύση από Χριστούγεννα ή άρωμα Χριστουγέννων
Γνωστοί συγγραφείς, ποιητές, εκδότες και φίλοι του βιβλίου θα διαβάσουν τις επιλογές τους από την παγκόσμια βιβλιογραφία Αγαπημένες μελωδίες και Χριστουγεννιάτικες γεύσεις θα τέρψουν τις αισθήσεις μας
Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου ώρα 7.00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ (Δημ. Ι. Ανδρεαδάκη 49, πρώην Πεσ. Μαχητών, Λιβαδειά)
Διαβάζουν ·
Κώστας Ακρίβος, συγγραφέας·
Βάσω Βασιλού – Παπαγεωργίου, εκδότης·
Γιώργος Θεοχάρης, ποιητής·
Βασιλική Κατσικογιάννη, φιλόλογος·
Τασούλα Τσιλιμένη, συγγραφέας·
Νώντας Παπαγεωργίου, εκδότης
Ερμηνεύουν γνωστές μελωδίες ·
Σαρούν Ρεγγίνα, βιολί·
Σερμπάτα Ναταλία, τσέλο (καθηγήτριες στο Τροφώνιο Ωδείο)
Περισσότερα στο blog του βιβλιοπωλείου http://sigxroniekfrasi.blogspot.com/
Λαμπρόπουλος Νίκος
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
Πεσόντων Μαχητών 47 Λιβαδειά 32100
τηλ: 2261023136
fax: 2261021481
n-lamp@otenet.gr
http://sigxroniekfrasi.blogspot.com
Αναρτήθηκε από ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ 0 σχόλια
Ετικέτες ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το «Ιμαρέτ» κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009
Οι κάλπες έκλεισαν, το κοινό αποφάσισε.


Το «Βραβείο Αναγνωστών 2009» απονέμεται στο μυθιστόρημα «Ιμαρέτ - Στη σκιά του ρολογιού» του Γιάννη Καλπούζου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα· ένα μυθιστόρημα με φόντο την Ιστορία, που εκτυλίσσεται στην τουρκοκρατούμενη Άρτα του 1854 και επικεντρώνεται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στον απόηχο των όποιων πολεμικών γεγονότων, στους κώδικες συνύπαρξης των λαών, γιατί υπήρξε συνύπαρξη ανάμεσα στις φυλές που ζούσαν τότε στην Άρτα, Έλληνες, Τούρκοι κι Εβραίοι.

Η ψηφοφορία ανέδειξε το αγαπημένο ελληνικό μυθιστόρημα του αναγνωστικού κοινού, που επέλεξε με sms ένα από τα δεκαπέντε της «βραχείας λίστας» που κατήρτισαν με την ψήφο τους μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από τις 230 που λειτουργούν σ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σημειώνουμε ότι με την ψήφο τους οι αναγνώστες συμμετείχαν κατά 50% στο τελικό αποτέλεσμα ενώ το υπόλοιπο 50% βγήκε από τις ψήφους που έχουν ήδη δώσει οι Λέσχες Ανάγνωσης.

Το «Ιμαρέτ» του Γιάννη Καλπούζου είναι ο πέμπτος νικητής του Βραβείου Αναγνωστών που θέσπισε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) το 2005.






Ιμαρέτ
του Γιάννη Καλπούζου
εκδόσεις Μεταίχμιο

Τα αγαπημένα μυθιστορήματα των προηγούμενων ετών ήταν:

* το 2005 «Η μέθοδος της Ορλεάνης» της Ευγενίας Φακίνου,
* το 2006 «Αμίλητα βαθιά νερά», της Ρέας Γαλανάκη,
* το 2007 «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου και
* το 2008 «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά.

Το ΕΚΕΒΙ θα βραβεύσει τον νικητή στο πάρτι που θα οργανώσουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στις 20:00 (στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα ).

Το βραβείο που θα παραλάβει ο νικητής έχει φιλοτεχνηθεί από τον εικαστικό δημιουργό Διαμαντή Αϊδίνη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ)

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΩΤΗ

Ιστορία των Λέξεων (Α΄ έκδοση, Νοέμβριος 2009, σελ. 1.720).

Ένα ετυμολογικό λεξικό, κατάλληλα συντεταγμένο, είναι από τη φύση του ένα από τα πιο ελκυστικά και αποκαλυπτικά αναγνώσματα. Ελκυστικό και αποκαλυπτικό γιατί, στην πραγματικότητα, ένα ετυμολογικό λεξικό αποτυπώνει την προέλευση και την ιστορία των λέξεων μιας γλώσσας και, φυσικά, μέσα από τις λέξεις τις έννοιες που συνέλαβε και εξέφρασε γλωσσικά ένας ολόκληρος λαός.

Αρχή επιστήμης ονομάτων επίσκεψις. Κατ’ εξοχήν «επίσκεψις», εξέταση δηλαδή τής αρχής των λέξεων, είναι η αναζήτηση τής ετυμολογίας τους. Με την αναγωγή στην αληθή προέλευση τής λέξης (αυτό σημαίνει ο όρος ετυμολογία) αποκαλύπτεται και φωτίζεται η πρωταρχική σύλληψη τής λέξης, αυτή που οδήγησε στη συγκεκριμένη σημασία της. Άλλωστε αποτελεί γενικότερη παραδοχή ότι η γνώση περνάει αναπόφευκτα μέσα από τη σημασία των λέξεων και μέσα από τις πρώτες έννοιες που αποκαλύπτονται με την ετυμολογία.

Ποιος δεν αναρωτήθηκε συχνά από πού «βγαίνει» αυτή ή εκείνη η λέξη, στο πλαίσιο μιας δημιουργικής περιέργειας, έμφυτης στον άνθρωπο, για την καταγωγή των λέξεων τής γλώσσας του. Η περιπλάνηση σ’ ένα έγκυρο επιστημονικό ετυμολογικό λεξικό, που διαθέτει πληρότητα, δείχνει αβίαστα ότι οι ρίζες των λέξεων συνδέονται τόσο με συγγενείς λέξεις άλλων γλωσσών τής ίδιας οικογένειας όσο και με ένα σύνολο λέξεων που ανήκουν στην ίδια γλώσσα. Έτσι οι λέξεις διασταυρώνονται ετυμολογικά οριζόντια (στην ίδια γλώσσα) και κατακόρυφα (σε συγγενείς γλώσσες). Δεν υφίσταται «ετυμολογική μοναξιά»! Όλα αυτά είναι φανερά στον αναγνώστη τού παρόντος Ετυμολογικού Λεξικού, το οποίο –από μια σταθερή πεποίθηση τού συγγραφέα– δεν περιορίζεται σε απλές ξηρές πληροφορίες που θα ενδιέφεραν μόνο τον ειδικό, αλλά αποτυπώνει την προέλευση και την ιστορική πορεία κάθε λέξης τής ελληνικής γλώσσας με πληροφορίες, συνδέσεις, συγκρίσεις και σχόλια που ενδιαφέρουν κάθε ομιλητή.

Ας σημειωθεί ότι για το τεράστιο πλήθος των λέξεων τής γλώσσας μας, που ανάγονται στην Αρχαιότητα ή στο Βυζάντιο ή ακόμη και σε νεότερους χρόνους, δεν περιοριζόμαστε –όπως συνήθως συμβαίνει– στο να δηλώνουμε μία λέξη ως αρχαία ή μεσαιωνική κ.λπ., αλλά δίνουμε πλήρεις ετυμολογικές πληροφορίες και γι’ αυτές τις λέξεις, δηλ. για όλες τις λέξεις τής σημερινής γλώσσας μας. Θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζει ο αναγνώστης ότι αυτή ή εκείνη η λέξη που χρησιμοποιεί σήμερα πρωτοαπαντά στον Όμηρο, στον Αισχύλο, στον Θουκυδίδη, στον Πολύβιο ή στο Ευαγγέλιο ή σε έναν Βυζαντινό χρονογράφο κ.ά. και ποια σημασία είχε αρχικά, που ενδεχομένως άλλαξε στην ιστορική της πορεία.

Επειδή καμία γλώσσα στον κόσμο, δηλαδή οι άνθρωποι που την μιλούν δεν ζουν χωρίς επαφές με άλλους λαούς, άλλους πολιτισμούς, άλλους γλωσσικούς κόσμους, το πιο συνηθισμένο φαινόμενο σε κάθε γλώσσα άρα και στην Ελληνική είναι οι δάνειες λέξεις, που είναι εμφανείς και στο παρόν Λεξικό, όπως είναι εμφανείς και οι αντιδάνειες λέξεις και η μεγάλη κατηγορία των ελληνογενών ξένων λέξεων, οι οποίες αποτελούν προσφορά τού ελληνικού γλωσσικού πολιτισμού στις άλλες γλώσσες.

Τέλος, το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού τού Ετυμολογικού Λεξικού είναι ότι διαβάζεται από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη που περιλαμβάνει.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Στην τελική ευθεία η ψηφοφορία
για το Βραβείο Αναγνωστών 2009
Την τελική ευθεία διανύει η ψηφοφορία για την ανάδειξη του αγαπημένου ελληνικού μυθιστορήματος της χρονιάς αφού οι «κάλπες» κλείνουν την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 12 τα μεσάνυχτα.

Το αναγνωστικό κοινό καλείται να επιλέξει ένα από τα δεκαπέντε βιβλία της «βραχείας λίστας» (που κατήρτισαν με την ψήφο τους μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από τις 230 που λειτουργούν σ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο), συμμετέχοντας έτσι με την ψήφο του στη διαδικασία ανάδειξης του «Βραβείου Αναγνωστών 2009».

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου (στον Τύπο αλλά και στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ www.ekebi.gr) ενώ θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ειδική εκδήλωση για τη βράβευση του νικητή.

ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ
(με αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με το επώνυμο κάθε συγγραφέα):

1. Κόκκινο στην πράσινη γραμμή του Βασίλη Γκουρογιάννη, εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 1 στο 54160)
2. Το τέλος του χρόνου καθυστέρησε του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή, εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 2 στο 54160)
3. Το πάθος χιλιάδες φορές της Ζυράννας Ζατέλη, εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 3 στο 54160)
4. Οι αλήθειες των άλλων του Νίκου Θέμελη, εκδόσεις Κέδρος
(στείλτε ΒΑ 4 στο 54160)
5. Ξιφίρ Φαλέρ της Αθηνάς Κακούρη, εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 5 στο 54160)
6. Φίλοι και εραστές του Θοδωρή Καλλιφατίδη, εκδόσεις Γαβριηλίδη
(στείλτε ΒΑ 6 στο 54160)
7. Ιμαρέτ του Γιάννη Καλπούζου, εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 7 στο 54160)
8. Ο βιολονίστας του Κώστα Καρακάση, εκδόσεις Ψυχογιός
(στείλτε ΒΑ 8 στο 54160)
9. Ο μύθος του Ηρακλή Σπίλου του Νίκου Κουνενή, εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 9 στο 54160)
10. Υγρό φεγγαρόφωτο της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου, εκδόσεις Κέδρος
(στείλτε ΒΑ 10 στο 54160)
11. Οι οδοιπόροι της καρδιάς της Εύας Ομηρόλη, εκδόσεις Λιβάνης
(στείλτε ΒΑ 11 στο 54160)
12. Αν ήταν όλα... αλλιώς της Αλκυόνης Παπαδάκη, εκδόσεις Καλέντης
(στείλτε ΒΑ 12 στο 54160)
13. Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
(στείλτε ΒΑ 13 στο 54160)
14. Για να δει τη θάλασσα της Ευγενίας Φακίνου, εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 14 στο 54160)
15. Λόγια φτερά του Χρήστου Χωμενίδη, εκδόσεις Πατάκη
(στείλτε ΒΑ 15 στο 54160)