Το πιο ωραίο ταξίδι!

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μιλήσεις για την αξία των βιβλίων από το υπέροχο αυτό ποίημα της Ντίκινσον.Ευτυχώς που το ανακάλυψε η Τασούλα και μας δίνεται η ευκαιρία να το δημοσιεύσουμε για να γίνει το μότο της ζωής μας και να μας δείχνει πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ταξιδέψουμε κι όχι μόνο σε πολυτελή θέρετρα ...

Δεν θα βρεθεί κανένα πλοίο για να ταξιδέψεις

σαν το βιβλίο και να πας στα μακρινά τα ξένα,

μητ' άλογο σβέλτο πολύ να το καβαλικέψεις,

σαν μια σελίδα ποίησης με λόγια φτερωμένα.

Τέτοιο ταξίδι ανέξοδο και το φτωχό συμφέρει,

δεν του γυρεύουν διόδια και ναύλα δεν χρωστάει.

Τόσο λιτό, κι όμως παντού το νου μας μεταφέρει.

το μέσο αυτό που ταξιδιώτες όλους μας χωράει.

Έμιλυ Ντίκινσον

Αλλά και τα λόγια του μεγάλου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα | 5 Ιουνίου 1898 - 19 Αυγούστου 1936 | "Δε ζει μόνο με ψωμί ο άνθρωπος. Αν ήμουν πεινασμένος και αβοήθητος στο δρόμο, δε θα ζητούσα ένα ψωμί. Θα ζητούσα μισό ψωμί και ένα βιβλίο."

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Αυλαία για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη


Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα νοσηλεύοταν στην εντατική του νοσοκομείου "Μητέρα". Ο συγγραφέας έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια. Μετά από αιμοκάθαρση η υγεία του παρουσίασε επιπλοκές, οι οποίες αποδείχθηκαν μοιραίες.



Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο, το 1922. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα το 1934. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνελήφθη από τους Ναζί και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, όπου και παρέμεινε μέχρι την απελευθέρωσή του από τους συμμάχους, το Μάιο του 1945. Από τους 320.000 ανθρώπους που κρατήθηκαν συνολικά εκεί, επέζησαν μόνο 80.000 μέχρι το τέλος του πολέμου.



Μία παράσταση στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, το 1945, ήταν η θρυαλλίδα για την ενασχόλισή του με το θέατρο. Το 1950 παρουσίασε το πρώτο του θεατρικό έργο, το "Χορό Πάνω στα Στάχυα". Τις επόμενες πέντε δεκαετίες υπέγραψε δεκάδες ακόμη έργα, όπως η "Έβδομη Μέρα της Δημιουργίας", η "Αυλή των Θαυμάτων", η "Ηλικία της νύχτας", το "Παραμύθι Χωρίς Όνομα", η "Γειτονιά των Αγγέλων" και το "Μεγάλο μας Τσίρκο".



Έγραψε επίσης τα σέναρια ταινιών, όπως η "Στέλλα" του Μιχάλη Κακογιάννη και ο "Δράκος" του Νίκου Κουνδουρού και τους στίχους σε συνεργασία με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις (Παραμύθι χωρίς όνομα)και ο Μίκης Θεωδοράκης (Μαουτχάουζεν).



Ο Ιακ. Καμπανέλλης ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με τις εφημερίδες "Ελευθερία", "Ανένδοτος" και "Νέα".



Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Oλονύχτια ανάγνωση έργων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη




Κάθε επέτειος είναι μια αφορμή να (ξανα)θυμηθούμε και να (ξανα)διαβάσουμε τα έργα σπουδαίων δημιουργών.

Ίσως, και μάλλον, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης να μην έχει ανάγκη από τέτοιες χρονικές αφορμήσεις· τα δικά του λόγια είναι βαθιά ριζωμένα στην αναγνωστική μας συνείδηση και με φυσικό τρόπο περνούν από γενιά σε γενιά.

Θέλοντας να ανάψουν ένα μικρό κερί στη μνήμη του με αφορμή τη διπλή επέτειο (φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από τη γέννησή του και 100 χρόνια από τον θάνατό του), την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011, οι εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν στον Πολυχώρο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα) για να διαβάσετε σελίδες από το έργο του σε μια ολονύχτια «αγρυπνία για το σκοτεινό τρυγόνι» που ίσως κρατήσει μέχρι το ξημέρωμα, ευχαριστώντας έτσι την καλή τύχη που μας αξίωσε να κατοικούμε την ίδια μ’ αυτόν γλώσσα.



Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος.

Ώρα έναρξης: 20:00το βράδυ

Θα διαβαστούν τα κείμενα: Ο ξεπεσμένος δερβίσης, Η φόνισσα, επιλογή από τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στις ανθολογίες Να είχεν ο έρωτας σαΐτες και Τα σκοτεινά παραμύθια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (και οι δύο από τις εκδ. Μεταίχμιο).

Θα διαβάσουν μεταξύ άλλων: Ευριπίδης Γαραντούδης, Γιώργος Γιανναράκος, Σπύρος Γιανναράς, Πόπη Γκανά, Μιχάλης Γκανάς, Κωστής Γκιμοσούλης, Θοδωρής Γκόνης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Άρης Δαβαράκης, Σωτήρης Δημητρίου, Άννα Δαμιανίδη, Μάνος Ελευθερίου, Σοφία Ζαραμπούκα, Ζυράννα Ζατέλη, Άλκη Ζέη, Αλέξης Ζήρας, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Γιώργος Θεοχάρης, Γιάννης Καλπούζος, Κώστας Κατσουλάρης, Λώρη Κέζα, Κώστια Κοντολέων, Μάνος Κοντολέων, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Σωκράτης Κουγέας, Νίκος Κουνενής, Στάθης Κουτσούνης, Όλια Λαζαρίδου, Νίκος Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Λάππας, Κώστας Λογαράς, Άννα Λυδάκη, Κώστας Μαυρόπουλος, Μιχαήλ Μήτρας, Μάριος Μιχαηλίδης, Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Γωγώ Μπρέμπου, Θανάσης Νιάρχος, Μαρίζα Ντεκάστρο, Χριστίνα Ντουνιά, Αλέξης Πανσέληνος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Λάκης Παπαστάθης, Νικήτας Παρίσης, Αργυρώ Πιπίνη, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Ροσσάνα Πώποτα, Θωμάς Σκάσσης, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Συμπάρδης, Μαρία Σφυρόερα, Μαρία Τσαγκαράκη, Διονύσης Τσακνής, Ευγενία Φακίνου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Βασίλης Χατζηιακώβου, Τάκης Χατζόπουλος.



Τις αναγνώσεις συνοδεύουν μουσικά η Βασιλική Αντωνάκη (κιθάρα, νέι) και η Κάλη Καμπούρη (κανονάκι). Τραγουδούν μελοποιημένο Παπαδιαμάντη από τον δίσκο Το σκοτεινό τρυγόνι.



Όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στέλνοντας στο e-mail: pr@metaixmio.gr ή στο fax: 211 3003562 τα εξής στοιχεία, με την ένδειξη «Ολονύχτια ανάγνωση έργων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη».

Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 31/3/2011. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά για τη συμμετοχή τους καθώς και για το χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα ενταχθεί η ανάγνωσή τους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ - Πρόσωπο πέρα από λέξεις... Διαγωνισμός πορτρέτου


Εκατό χρόνια μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η γραφή του εξακολουθεί να μαγεύει και να εμπνέει και άλλες μορφές τέχνης, τη ζωγραφική, το θέατρο κ.λπ.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να πάρουν μέρος και στον διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα τη μορφή του Παπαδιαμάντη (πορτρέτο) που θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο (Ιπποκράτους 118) την ίδια μέρα (8/4/2011) από τη 13:00 το μεσημέρι μέχρι τις 20:00 το βράδυ.

Τα υλικά που θα έχουν στη διάθεσή τους οι διαγωνιζόμενοι είναι: καμβάδες διαστάσεων 20Χ20, 15Χ20, 20Χ25, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, εκολίνες, ακρυλικά.
Η απονομή των τριών πρώτων βραβείων θα γίνει στις 21:30 μ.μ. της ίδιας μέρας.
1ο βραβείο: Χρηματικό έπαθλο 200,00 € και δωρεάν βιβλία ονομαστικής αξίας 100,00 €.
Επιπλέον το έργο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για να κοσμήσει ειδική έκδοση ή άλλο υλικό προβολής.

2ο βραβείο: Δωρεάν βιβλία ονομαστικής αξίας 100,00 €


3ο βραβείο: Δωρεάν βιβλία ονομαστικής αξίας 100,00 €


Τα έργα θα εκτεθούν στον Πολυχώρο Μεταίχμιο μέχρι τις 18 Απριλίου οπότε και θα επιστραφούν στους δημιουργούς τους.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για τον διαγωνισμό ζωγραφικής επικοινωνήστε με τον Κυριάκο Χαρίτο στο e-mail: pr@metaixmio.gr ή στο τηλ.: 211 3003500 begin_of_the_skype_highlighting 211 3003500 end_of_the_skype_highlighting (εσωτ. 524).

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.



Ο Μίνως Βολανάκης επιλέγει και αποδίδει αποσπάσματα από την Παλατινή Ανθολογία

Δημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2011

Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 στις 19:30 μ.μ., οι Εκδόσεις Οξύ και το Σωματείο «Φίλοι Μίνου Βολανάκη» σας προσκαλούν σε μια ξεχωριστή βραδιά όπου η Μπέτυ Αρβανίτη (ηθοποιός), ο Γιάγκος Ανδρεάδης (Καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, του Παντείου Πανεπιστημίου), ο Γιώργος Χρονάς (συγγραφέας), ο Θεοδόσης Πελεγρίνης (Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών), η Ελπίδα Σκούφαλου (σκηνοθέτης) θα μιλήσουν για το βιβλίο, ενώ ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος θα απαγγείλει αποσπάσματα από τις μεταφράσεις των αρχαίων επιγραμμάτων.







Floral Books + Coffee

Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων



Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης –21 Μαρτίου 2011



- Η Ελλάδα διαβάζει Ελύτη -



Τότε όμως η Ποίηση;

Τι αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία;

Απαντώ: τον μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση.

[...]

...η τέχνη είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος της ισχύος που κατήντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση των αξιών.





Απόσπασμα από την ομιλία του Οδυσσέα Ελύτη

στην απονομή του βραβείου Νόμπελ (1979).





Στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου), με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του, προγραμματίζοντας τις εξής εκδηλώσεις:



-Μια καμπάνια στα ΜΜΜ ώστε η ποίηση να μπει στην καθημερινότητα όλων, φέτος και στην περιφέρεια

Χάρη στην καμπάνια οι στίχοι του Ελύτη θα ταξιδεύσουν από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και για ένα μήνα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρένα, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ, τραμ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη (τόπο καταγωγής του), Ρόδο και Ζάκυνθο (τέσσερις νέες συνεργασίες με τους δήμους που απευθύνθηκαν στο ΕΚΕΒΙ).



-Ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις και συζητήσεις σε βιβλιοπωλεία

Σύγχρονοι λογοτέχνες διαβάζουν ποίηση του Ελύτη και συζητούν για το πολυσήμαντο έργο του στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και η Εταιρεία Συγγραφέων, το βράδυ της 21ης Μαρτίου στις 7.00 μ.μ., στα βιβλιοπωλεία Public (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Ιωαννίνων). Θα λάβουν μέρος οιΚατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Σταύρος Ζαφειρίου, Ρούλα Κακλαμανάκη, Ολυμπία Καράγιωργα, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Γιάννης Κοντός, Θωμάς Κοροβίνης, Ευτυχία Λουκίδου, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Μάρκος Μέσκος, Ανδρέας Μήτσου, Στρατής Πασχάλης, Τζίνα Πολίτη, Ζωή Σαμαρά, Γιώργος Σκαμπαρδώνη, Λύντια Στεφάνου και Τηλέμαχος Χυτήρης.

[Η εκδήλωση της Αθήνας θα αναμεταδοθεί από τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84]



-«Ποιητικές Γωνιές» στις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο

Μια «γωνία» για τον Ελύτη θα περιμένει τους επισκέπτες σε κάθε βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης τις ημέρες αυτές. Με οπτικοακουστικό υλικό (απαγγελίες του ίδιου του ποιητή, μελοποιημένα ποιήματά του, αφίσες με στίχους) και βιβλία του Ελύτη και για τον Ελύτη θα έχουν την ευκαιρία να (ξανα) ανακαλύψουν το έργο του.







Συγκεκριμένα:



Η ποίηση γιορτάζει και βγαίνει στους δρόμους...



Η ποίηση του Ελύτη περιδιαβαίνει τις πόλεις σε υπόγειες και υπέργειες διαδρομές, με όχημα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η καμπάνια ποίησης του ΕΚΕΒΙ με αφετηρία την Αθήνα (όπου η καμπάνια επαναλαμβάνεται με μεγάλη επιτυχία από το 2005) εξαπλώνεται φέτος προς τη Θεσσαλονίκη, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο και τη Ζάκυνθο.



ΑΘΗΝΑ

Για έκτη συνεχή χρονιά, εικονογραφημένοι στίχοι του Ελύτη «ντύνουν» εσωτερικά τα βαγόνια 4 συρμών του ΜΕΤΡΟ, καθώς και αφίσες σε 40 πάνελ και στις οθόνες σε όλους τους σταθμούς, σηματοδοτώντας τη Γιορτή της Ποίησης και προσφέροντας «ποιητικά» ερεθίσματα στις καθημερινές μετακινήσεις.

Τις αφίσες της καμπάνιας θα φιλοξενήσουν ακόμη τα οχήματα του ΤΡΑΜ, του ηλεκτρικού, του τρόλεϊ καθώς και 175 στάσεις λεωφορείων στην Αθήνα και στους περιφερειακούς δήμους.

(διαβάστε τους επιλεγμένους στίχους της καμπάνιας)



[Η καμπάνια πραγματοποιείται με τη ευγενική υποστήριξη της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Α.Ε. καθώς και των εταιρειών ΤΡΑΜ Α.Ε., ΗΣΑΠ και ΗΠΛΑΠ]



Εκτός από την καθιερωμένη καμπάνια στα ΜΜΜ της πρωτεύουσας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου συνεργάζεται φέτος για πρώτη φορά με τους τέσσερις δήμους που απευθύνθηκαν στο ΕΚΕΒΙ για να φιλοξενήσουν την καμπάνια στην πόλη τους, με στόχο τη διάχυση της ποίησης του νομπελίστα λογοτέχνη σε όλη την Ελλάδα:



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ [ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ]

Και η συμπρωτεύουσα φέτος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης συμμετέχοντας στην καμπάνια. Αφίσες με στίχους του Ελύτη θα φιλοξενηθούν σε 30 στάσεις λεωφορείων καθώς και στις προσόψεις των βιβλιοθηκών της πόλης.



ΜΥΤΙΛΗΝΗ [ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ]

Ο τόπος καταγωγής (από πατέρα και μητέρα) του Ελύτη, η Μυτιλήνη, συμμετέχει στην καμπάνια ποίησης με αφίσες στις στάσεις λεωφορείων, στα σχολεία και τις βιβλιοθήκες της πόλης ενώ προετοιμάζει τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή κατά τη διάρκεια της χρονιάς.



ΡΟΔΟΣ [ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟΔΟΥ (ΤΜΗΜΑ Δ.Σ.Μ.Ρ.)]

Μικρές και μεγάλες αφίσες θα ντύσουν με ποίηση την Πόλη των Ιπποτών, τη Ρόδο, στους δρόμους, στα πολιτιστικά κέντρα, στις βιβλιοθήκες, στα σχολεία. Επίσης, το Διεθνές Κέντρο Μεταφραστών και Λογοτεχνών Ρόδου προγραμματίζει τιμητική εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη με συζητήσεις, αναγνώσεις και μελοποιημένη ποίηση (τέλος Μαΐου).



ΖΑΚΥΝΘΟΣ [ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ]

Γενέτειρα σπουδαίων ποιητών (συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού) και με μεγάλη παράδοση στην ποιητική τέχνη η Ζάκυνθος από την πλευρά του Ιονίου, συμμετέχει στον εφετινό εορτασμό φιλοξενώντας την καμπάνια του ΕΚΕΒΙ. Αφίσες με στίχους του Ελύτη θα ταξιδεύουν με τα οχήματα και στους σταθμούς του ΚΤΕΛ αλλά και μέσα στην πόλη, στους δρόμους, σε πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοθήκες, σχολεία κ.ά.







Ποιητικές βραδιές για τον Ελύτη...



Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, το ΕΚΕΒΙ σε συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Συγγραφέων οργανώνει ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις ποιημάτων Ελύτη και συζητήσεις γύρω από το έργο του στα Public της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και των Ιωαννίνων.



Στην Αθήνα, στις 21 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. στο Public Συντάγματος (Public Café 5ος Όροφος) θα διαβάσουν ποιήματα του Ελύτη οι λογοτέχνες: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Ρούλα Κακλαμανάκη, Ολυμπία Καράγιωργα, Γιάννης Κοντός, Ανδρέας Μήτσου, Στρατής Πασχάλης, Τζίνα Πολίτη, Λύντια Στεφάνου και Τηλέμαχος Χυτήρης.

[η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί από τον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84]

Λόγω περιορισμένων θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: events@public.gr & στο 2108181583 begin_of_the_skype_highlighting 2108181583 end_of_the_skype_highlighting (καθημερινές 09.00-17.00)



Στη Θεσσαλονίκη, στις 21 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. στο Public Τσιμισκή (στοά Χιρς) θα διαβάσουν ποίηση του Ελύτη οι λογοτέχνες: Σταύρος Ζαφειρίου που θα συντονίσει και τη βραδιά ανάγνωσης, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Θωμάς Κοροβίνης, Ευτυχία Λουκίδου, Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Μάρκος Μέσκος, Ζωή Σαμαρά και Γιώργος Σκαμπαρδώνης.



Στον Βόλο, στις 21 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. στο στο Public (Ογλ & Κονταράτου) μια αφιερωματική βραδιά με συζητήσεις, αναγνώσεις και μελοποιημένη ποίηση, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Δακτυλά Δημήτρη.



Στα Ιωάννινα, στις 21 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. στο Public (Πυρσινέλλα 4 & Γ. Μελανίδη) μια αφιερωματική βραδιά με συζητήσεις και αναγνώσεις ποίησης.







«Γωνιές Ελύτη» στο δίκτυο βιβλιοθηκών Θεσσαλονίκης...



Μια ξεχωριστή γωνιά για τον Ελύτη θα δημιουργήσουν οι 9 βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης αποτίοντας φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα ποιητή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και για δύο εβδομάδες, αφίσες με στίχους του ποιητή θα σηματοδοτούν τον χώρο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να διαβάζουν τα βιβλία του Ελύτη ή βιβλία για αυτόν, να ακούσουν τη φωνή του ποιητή να απαγγέλλει στίχους του ή να απολαύσουν μια επιλογή από μελοποιημένη ποίηση του Ελύτη (σε επιλογή Ιουλίτας Ηλιοπούλου).

[ΣΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ]



Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στο πλαίσιο του εορτασμού του Έτους Ελύτη 2011 εδώ



Αρχείο συγγραφέων [Οδυσσέας Ελύτης]


























Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Εκστρατεία για το Καστελόριζο!!!

Γράψτε στην πρώτη σελίδα του την αφιέρωση σας ή το μήνυμα σας και στείλτε το με ένα απλό γραμματόσημο (κόστος γραμματ. από 1,90 έως 2,12ευρώ)


στοιχεία παραλήπτη: Δημοτικό Σχολείο Καστελορίζου ΤΚ85111 (συμμετοχή στην εκστρατεία του 24grammata.com )



Εκστρατεία κοινωνικής εγρήγορσης του 24grammata.com

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός



Το Καστελόριζο είναι μακριά, γιατί ποτέ δε μάθαμε που, ακριβώς, βρίσκεται (απέχει 5 ώρες, ακτοπλοϊκώς, από τη Ρόδο).

Ήταν πάντα στο υποσυνείδητο του Έλληνα ως η δυσμενής μετάθεση, ή ο τόπος τιμωρίας για τον ατίθασο Δημόσιο Λειτουργό.

Και ξαφνικά… ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας.

Αλλά όχι ως ευλογημένος ελληνικός τόπος που περιμένει τα παιδιά του για να τα ταΐσει και να τα ποτίσει από τη γη του.

Τώρα οι απανταχού ρήτορες και ρητορίσκοι μιλάνε για “λεκάνες Μεσογείου”, για “κοιτάσματα”, για “γεωπολιτική αξία”, για “πλούτο”, για “αρπαχτές” και για “κονόμα”

Τώρα κινδυνεύει, πραγματικά, το Καστελόριζο!!!



Αυτό φοβηθήκαμε και για αυτό στα 24grammata.com αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε ένα μοναδικό αφιέρωμα 46 άρθρων σε 4 γλώσσες. Συγκεντρώσαμε, για πρώτη φορά, την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του νησιού στις 4 πρώτες σελίδες του 24grammata.com. Με τη συγκέντρωση όλου του υλικού το αφιέρωμα θα κυκλοφορήσει με τη μορφή free e-book.

Το Καστελόριζο έχει προβλήματα, που δεν μπορούν να περιμένουν.

Το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα του είναι η δική μας άγνοια, η επιπολαιότητα και ο δικός μας Μακάριος ύπνος

Γνωρίστε το Καστελόριζο, πριν να ρητορεύσετε για τη “γεωστρατηγική σημασία του στην παγκόσμια οικονομία…”

Πάρτε από το χέρι το παιδί σας και δείξτε του στο χάρτη που βρίσκεται το Καστελόριζο (δεν είναι δυο λεπτά από τη Ρόδο. Είναι 5 ώρες ακτοπλοϊκώς και 30 λεπτά αεροπορικώς από τη Ρόδο). Βοηθήστε τον να συνειδητοποιήσει ότι τα σύνορα δε χαράζονται με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, αλλά με τις Καρδιές των ανθρώπων που τα κατοικούν και από το Φρόνημα αυτών που τους στηρίζουν



Διαλέξτε από τη βιβλιοθήκη σας ένα οποιοδήποτε βιβλίο που έχετε διαβάσει (Παιδικό, Σχολικό, Λογοτεχνικό, Λεξικά, Επιστημών).

Εάν δε θέλετε να αποχωριστείτε τα βιβλία σας είναι αυτονόητο ότι μπορείτε να αγοράσετε από οπουδήποτε ένα βιβλίο

Για βιβλία που ζυγίζουν μέχρι 350 γραμμάρια το κόστος γραμματοσήμου είναι 1,90 ευρώ (συστημένο: 3,77) και μέχρι 500γρ. το κόστος είναι 2,12 ευρώ (συστημένο 3,19) Τιμοκατάλογος των ΕΛΤΑ, εδώ

Για ιδιωτική ταχυμεταφορά (παραλαβή από το σπίτι σας, περίπου 15,50 ευρώ για φάκελο ή δέμα έως 2 κιλών)



Διαβάστε ορισμένα από τα 46 άρθρα του αφιερώματος και μετά, αν το επιθυμείτε, δηλώστε το παρόν στην παρακάτω εκστρατεία του 24grammata.com:







Από τη Βιβλιοθήκη σας στο Καστελόριζο

Μαθαίνω για το Καστελόριζο

Δηλώνω παρών.





Γράψτε στην πρώτη σελίδα την αφιέρωση σας ή το μήνυμα σας

και στείλτε το με ένα απλό γραμματόσημο (κόστος γραμματ. από 1,90 έως 2,12ευρώ)

στοιχεία παραλήπτη: Δημοτικό Σχολείο Καστελορίζου Τ.Κ.85111 (συμμετοχή στην εκστρατεία του 24grammata.com)

Ενεργοποιήστε την ευαισθησία των παιδιών σας.

Δώστε το πρότυπο ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί.



Προωθήστε παντού αυτή την πρωτοβουλία σε συλλόγους, φίλους, επαφές μέσω mails

Στείλτε κάθε είδους βιβλίο (Παιδικό, Εκπαιδευτικό, Λογοτεχνικό, Ιστορικό, Επιστήμης). Τα βιβλία δεν απευθύνονται μόνο στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου αλλά σε όλους τους Κατοίκους του νησιού (δεν είναι και πολλοί άλλωστε). Τα 24grammata.com ενήργησαν με την έγκριση του Δημάρχου Καστελορίζου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγίστης







Ας γίνει το βιβλίο, που κιτρινίζει στη βιβλιοθήκη σας, η αόρατη κλωστή που θα σας δέσει για πάντα με το ωραιότερο νησί του Αιγαίου.



ΥΓ: παραλίγο θα ξέχναγα την εβδομαδιαία ετυμολογική αναφορά. Η λέξη Καστελόριζο παράγεται από την Ιταλική φράση Castello Rosso (: κόκκινο κάστρο) από τα κοκκινωπά βράχια που περιβάλλουν το περίφημο κάστρο του νησιού

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

-Απολογισμός Δράσεων 2010-



Όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων της προηγούμενης χρονιάς, παρουσιάζοντας το συνολικό πρόγραμμά του.



Συγκεκριμένα το ΕΚΕΒΙ, με βασικές προτεραιότητες την ενίσχυση της ανάγνωσης στην Ελλάδα, την προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και την καταγραφή των φαινομένων του χώρου, πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του 2010 τις παρακάτω δράσεις:



ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ...



- Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο ΕΚΕΒΙ το 2010

- Οργάνωση κύκλου συναντήσεων τον Ιούνιο με τον κλάδο του βιβλίου

- Ανακοίνωση από τον Υπουργό Πολιτισμού τον Δεκέμβριο της νέας στρατηγικής για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία

- Νέες συνεργασίες του ΕΚΕΒΙ με άλλα Υπουργεία για θέματα που αφορούν το βιβλίο

- On-line ο απολογισμός δράσεων και ο οικονομικός απολογισμός του ΕΚΕΒΙ για το 2009



ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ



⇒ Έρευνες – στατιστικές - παρακολούθηση βιβλιοπαραγωγής

- Το Παρατηρητήριο Βιβλίου και οι στατιστικές

- Η Βιβλιονέτ καταγράφει την ελληνική βιβλιοπαραγωγή (1.000.000 «προβολές» της ιστοσελίδας κάθε μήνα)

- Το ΕΚΕΒΙ στηρίζει τον ΟΣΔΕΛ για τη διανομή δικαιωμάτων σε συγγραφείς κι εκδότες

- Μικρή μείωση της βιβλιοπαραγωγής σύμφωνα με τα στοιχεία της Βιβλιονέτ

- Προεργασίες για την τρίτη πανελλήνια έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς

- Νέο πιλοτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας στον Νομό Ξάνθης

- Καθημερινός εμπλουτισμός του Αρχείου Μεταφρασμένων Ελληνικών Βιβλίων



⇒ Προτεραιότητα στο παιδί˙ κλειδί για το μέλλον

- Στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για ένα πιλοτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, μέγιστης σημασίας

- Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του παιδιού: δημιουργία του πρώτου κόμβου για παιδιά http://www.mikrosnagnostis.gr/

- 100.000 επισκέπτες στην 3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

-10.000 σχεδόν μαθητές στην «Παιδική Γωνιά» της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

- Το ΕΚΕΒΙ στήριξε 16 ημερίδες/σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς

- Αυξημένος ο αριθμός των μαθητών στις πρόγραμμα «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία»

- Οι Κινητές Εκθέσεις, αφιερωμένες σε μεγάλους συγγραφείς, ταξίδευσαν σε 123 σχολεία ανά την Ελλάδα

- Συνεχίστηκε ο εμπλουτισμός 124 βιβλιοθηκών από το ΕΚΕΒΙ στη διάρκεια του 2010

- Εργαστήρια Ποίησης για εφήβους στους χώρους του ΕΚΕΒΙ

- «Παρών» το ΕΚΕΒΙ σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις για παιδιά



⇒ Καμπάνιες για την ανάγνωση

- Οι Λέσχες Ανάγνωσης ανθούν, πλησιάζοντας τις 300

- 95 εκδηλώσεις σε 49 βιβλιοπωλεία σ’ όλη την Ελλάδα με την υποστήριξη του ΕΚΕΒΙ

- Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου η ποίηση ταξιδεύει με τα ΜΜΜ

- Το ΕΚΕΒΙ ενθαρρύνει τη δημιουργία φιλολογικών εκπομπών



⇒ Εκθέσεις

- Η ΔΕΒ Θεσσαλονίκης, σταθερό σημείο αναφοράς για τον κόσμο του βιβλίου

- Αντίστροφη μέτρηση για την 8η ΔΕΒΘ αφιερωμένη στο «Βιβλίο και την εκπαίδευση» (5-8 Μαΐου 2011)

- 3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στην Αθήνα... και προετοιμασία για την 4η ΕΠΕΒ (28-31 Ιανουαρίου 2011)



⇒ Επετειακά

- 2010: Έτος Στρατή Τσίρκα (30 χρόνια από τον θάνατό του)

- Έτος Νίκου Καββαδία (100 χρόνια από τη γέννησή του)

- Ο απόηχος του Έτους Ρίτσου και το 2010

- Ετοιμάζεται το «Έτος Οδυσσέα Ελύτη» το 2011



⇒ Βραβεία

- Βραβείο Αναγνωστών 2010

- Το ΕΚΕΒΙ στήριξε το βραβείο του «Διαβάζω» για τα παιδιά



⇒ Το ΕΚΕΒΙ και η ψηφιοποίηση

- Ημερίδα «αναγνώρισης» γύρω από την ψηφιακή τεχνολογία

- Δημιουργία του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου

- Οργάνωση επίσης κύκλου σεμιναρίων για την ψηφιοποίηση

- Το «Ψηφιακό ΕΚΕΒΙ» στην E-Learning Expo 2010

- Δημιουργία ιστοσελίδων για λογοτέχνες στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ

- Στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ η «Ιστορία της έκδοσης στην Ελλάδα»

- On-line νέο φωτογραφικό αρχείο

- On-line τα πρακτικά των ημερίδων για τις βιβλιοθήκες



Διάλογος του βιβλίου με άλλες τέχνες

- Φέτος με τον κινηματογράφο



Συνέδρια-Ημερίδες

- «Ψηφιακό βιβλίο: εξέλιξη ή επανάσταση»

- Bookcrossover στη Δυτική Μακεδονία

- Σενάριο & εικόνα στη Δράμα

- Ημερίδα για τις δημόσιες βιβλιοθήκες στην Αταλάντη

- Διεθνής συνάντηση στο Ναύπλιο για το βιβλίο και την εικόνα



ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ



- Επανέναρξη του προγράμματος ενίσχυσης μεταφράσεων σε ξένες γλώσσες από το Υπουργείο Πολιτισμού

- Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης μετάφρασης ελληνικών έργων στα κινεζικά

- Το περιοδικό Ithaca Online συνέχισε την πορεία του

- Δημιουργία ενός χρήσιμου οδηγού με τα Σπίτια Λογοτεχνίας της Ευρώπης και της Μεσογείου

- Το 2010 στηρίχθηκαν από το ΕΚΕΒΙ 10 εκδηλώσεις συγγραφέων στο εξωτερικό



⇒ Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια

- Συμμετοχή στην 26η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στο Μοντρέιγ

- Συμμετοχή στις ΔΕΒ Καΐρου και Βελιγραδίου

- Το ΕΚΕΒΙ στήριξε ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό

- Προετοιμασίες για συμμετοχή του ΕΚΕΒΙ στο φεστιβάλ λογοτεχνίας της Μάντοβα





ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΕΒΙ



- Αγγίζουν τους 400 οι φοιτητές του Εργαστηρίου του Βιβλίου

- Δύο μεγάλα προγράμματα του ΕΣΠΑ για το ΕΚΕΒΙ



Ενημερωθείτε αναλυτικά για τον απολογισμό του ΕΚΕΒΙ ξεφυλλίζοντας την έντυπη έκδοση.