΄Ενα βιβλίο ζητά... το μάστορά του νο 2.
Αν σ' αρέσει το βιβλίο και θέλεις να το
μοιραστείς, να μεταδώσεις ιδέες, ν' ανταλλάξεις σκέψεις - απόψεις - πιστεύω, ν' ανοίξεις συζήτηση με άλλους βιβλιόφιλους, γίνε ο μάστοράς του! Άνοιξε την... καρδιά σου πάνω σ' αυτό, βγάλε σκόρπια πουλιά, φέρε στο φως τα σημεία που σε συγκίνησαν, μην τα κρατήσεις μόνο για σένα, συζήτησέ τα με άλλους αναγνώστες χωρίς... δεύτερη συζήτηση. Το
πρόγραμμα της
«μ' ένα βιβλίο συζητώ», σου δίνει τη δημιουργική αυτή δυνατότητα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοινωνικοποίησης των βιβλιόφιλων αλλά και του βιβλίου ποιότητας που αφήνει ξεχωριστή γεύση σε όσους το δοκιμάζουν! Είναι από τις περιπτώσεις που διαπιστώνεις πως το εμείς είναι πιο... νόστιμο από το εγώ!
Διάρκεια: Ιούνιος-Δεκέμβριος 2010. Ένα από τα παρακάτω βιβλία είναι πάντα ανοιχτό για συζήτηση!
Αβιγκένας ή ο δρόμος του Ισπαχάν του Ζιλμπέρ Σινουέ, εκδόσεις Ψυχογιός.
Αυτό το αξιόλογο βιβλίο του πολυγραφότατου Γάλλου συγγραφέα μας μεταφέρει στην Περσία του 11ου αιώνα, όπου κυριαρχούν διαμάχες, έριδες, πόλεμοι μεταξύ δυναστειών. Μέσα σε αυτό το χάος μεγαλουργεί ένας ιατροφιλόσοφος, ο Αβιγκένας. Ένας γιατρός -άνθρωπος και συγγραφέας. Ένας μαθητής του προσπάθησε να διασώσει τα έργα του, όσα μπόρεσε. Εκτός από τη ζωή αυτής της αξιόλογης μορφής, το βιβλίο περιγράφει με γλαφυρότητα τους τόπους, τις συνήθειες και το πνεύμα εκείνης της εποχής.
Χορός των μεταμφιεσμένων, εκδόσεις Ψυχογιός. Η Μάρω Βαμβουνάκη γράφει ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα για τη μεταμφίεση και τις προεκτάσεις της στο σήμερα ορμώμενη από τη γοητεία που ασκεί πάνω της αυτή η γιορτή του παρελθόντος -οι λεγόμενοι χοροί των μεταμφιεσμένων. Οι καλεσμένοι στους χορούς αυτούς είχαν τη δυνατότητα να γευτούν για λίγο τη χαρά της απόλυτης ελευθερίας του να γίνεις αυτό που ονειρεύεσαι, να γίνεις κάτι «άλλο» από τον εαυτό σου. Για να γίνεις, όμως, κάτι διαφορετικό πρέπει να συνειδητοποιείς ποιός στα αλήθεια είσαι. Στα πλαίσια αυτά αντιδιαστέλλει την ποιητική διάσταση της μεταμφίεσης του παρελθόντος με τη μεταμφίεση του σήμερα που αποτελεί μια επιφανειακή συνήθεια ως αποκριάτικο έθιμο και κυρίως, έναν εξαναγκασμό, αν αναλογιστεί κανείς πως λίγο πολύ όλοι μας βάζουμε τους εαυτούς μας σε μια κατάσταση διαρκούς μεταμφίεσης, ώστε να επιβιώσουμε σε μια κοινωνία που θέλει να μας επιβάλλει την υποκρισία, τη σύγχυση ταυτότητας, την απουσία κέντρου ζωής.
Τα ρόδα της μοναξιάς, της Jacqueline de Romilly από τις εκδόσεις Συνάψεις. Έξι μικρά δοκίμια, ρόδα που άνθισαν στη μοναξιά της μεγάλης ηλικίας της συγγραφέως, διεθνούς φήμης ελληνίστριας. Η συγγραφέας έχει φτάσει στην ηλικία των απολογισμών, στο σημείο που η ζωή της γίνεται κάθε στιγμή όλο και πιο πολύτιμη. Με αφορμή κάποια αντικείμενα οικεία, λίγο-πολύ ξεχασμένα, που όμως καθένα τους κουβαλά ίχνη της ζωής της, καταφέρνει να ξετυλίξει το μίτο των σκέψεών της. Τα περιβάλλει με τις αναμνήσεις και τα ονειροπολήματά της και ξαναβρίσκει σε αυτά όλη εκείνη τη χαμένη εσωτερικότητα που τα συνόδευε στις διάφορες εποχές της ζωής της. Σκέψεις, απλές και αυθόρμητες, προεκτάσεις και αποχρώσεις που γεμάτες αλήθεια και ομορφιά αγγίζουν ή συνεπαίρνουν τον αναγνώστη, ξυπνώντας δικές του ξεχασμένες εμπειρίες της καθημερινότητας. Το αρμονικό δέσιμο του διανοητικού και του συναισθηματικού στοιχείου στη γραφή της συγγραφέως που οικοδομεί όλο το έργο της, κάνει και εδώ το θαύμα του.
Εμείς οι ζωντανοί, εκδόσεις Ωκεανίδα. Αριστουργηματικό μυθιστόρημα για την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, της Άυν Ραντ. Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία, χρόνια δύσκολα, σκληρά, με νωπές ακόμα τις πληγές και τα μίση του πολέμου, τρεις άνθρωποι μπλέκονται σ' ένα συγκλονιστικό τρίγωνο έρωτα και πάθους. Μέσα στη θύελλα των γεγονότων, οι νέοι αυτοί συγκρούονται με τη φοβερή πραγματικότητα σε έναν αγώνα ζωής, επιβίωσης και ευτυχίας, αγώνα απίθανα τραγικό, με εξάρσεις, καταστροφές, μικρότητες, αλλά και αφάνταστο μεγαλείο.
Ο βιολονίστας. Μυθιστόρημα του Κώστα Καρακάση, εκδόσεις Ψυχογιός. Ιστορία αγάπης που ξεκινά ένα Χριστουγεννιάτικο βράδυ σε κάποιο δρόμο της Αθήνας. Ένας εκπληκτικός βιολονίστας και μια πάμπλουτη κληρονόμος θα συναντηθούν από τη μοίρα. Έτσι αρχίζει και ξετυλίγεται ο μίτος μιας απίστευτης ιστορίας, τεσσάρων γενεών μουσικών που μεταναστεύουν σαν πλάνητες τσιγγάνοι. Κωνσταντινούπολη, Βιέννη, Βουδαπέστη ...με κατάληξη την Αλεξάνδρεια και τέλος την Αθήνα. Έρωτες, πάθη, σαγηνευτικές περιπέτειες μα και ανθρώπινα δράματα που συνθέτουν την ίδια τη ζωή. Και όλα αυτά ρέουν σαν τη μουσική που φτερουγίζει από τις χορδές ενός βιολιού και σφραγίζει το βίο και την πολιτεία των ανδρών που το κράτησαν στα χέρια τους. Από τα μαγικά τους δάχτυλα ξεχύνεται ένας ολόκληρος κόσμος αισθημάτων και παθών, έτσι όπως ακριβώς πρέπει να κάνει η μουσική και η όποιας μορφής μεγάλη Τέχνη. Να συγκινεί και να μαγεύει!
Το όνομά μου είναι Rachel Corrie, εκδόσεις Αιώρα. Ένα πολύ ενδιαφέρον θεατρικό σενάριο που αποτυπώνει την αγωνία και την ανάγκη της 23χρονης Αμερικανοεβραίας Rachel για προσφορά στους Παλαιστίνiους. Ένα σενάριο αληθινό που αντικείμενό του είναι η συνεχώς τεταμένη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Γνωρίζοντας πως δεν πρόκειται για τηλεοπτικό ή άλλο μακρινό σενάριο, αλλά δυστυχώς για βίωμα πολλών ανθρώπων, η Rachel επέλεξε να βρεθεί μέσα σε αυτό, χωρίς να επιδιώξει να γίνει πρωταγωνίστρια. Και όμως, όλα τα φώτα στράφηκαν πάνω της, όταν στις 16 Μαρτίου 2003, τον ειρηνικό ακτιβισμό της κατά της κατεδάφισης σπιτιών διέκοψε με... αβάσταχτη ελαφρότητα μια ισραηλινή μπουλντόζα.«Η ελαφρότητα... -μεταξύ ζωής και θανάτου δεν υπάρχουν καν διαστάσεις. Δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Είναι απλώς ένα «δε βαριέσαι»... σ. 47.
Το ημερολόγιο της ευτυχίας του Νικολάε Στάινχαρτ, εκδόσεις Μαΐστρος. Κορυφαίο βιβλίο από τη σημαντικότερη πνευματική μορφή της σημερινής Ρουμανίας, μας αποκαλύπτει το μυστικό ενός επώδυνου δρόμου που οδηγεί στην ολοκλήρωση και την ευτυχία. Μια σπουδαία λογοτεχνική διαθήκη που μαγεύει τον αναγνώστη. Έργο πολιτικού, πνευματικού και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερα ζωντανή γραφή και αφήγηση. Ο Νικολάε Στάινχαρτ, Ρουμάνος εβραϊκής καταγωγής, ήταν μεγάλος ουμανιστής, τεράστιας φιλοσοφικής και λογοτεχνικής παιδείας. Πνεύμα ανήσυχο, ελεύθερο, ενοχλητικό για το ολοκληρωτικό καθεστώς, φυλακίστηκε, ώσπου τελικά, μετά από πολλές αναζητήσεις, στράφηκε στη χριστιανική Ορθοδοξία. Σαν άλλος Ντοστογιέφσκι, μετέτρεψε τη φυλακή του σε σπουδή στην ανθρώπινη ψυχολογία. Η οδυνηρή εμπειρία του από τις ανακρίσεις, τα βασανιστήρια, το συγχρωτισμό με κάθε καρυδιάς καρύδι, γονιμοποίησε τις ευρύτατες γνώσεις του. Το βιβλίο, στο οποίο καταγράφει την πνευματική του περιπέτεια και αναζήτηση, βιώματα και στιγμές της τραγικής καθημερινότητάς του, συνιστά χάρτη των ρουμανικών γραμμάτων και από τις σημαντικότερες πνευματικές καταθέσεις του 20ου αιώνα.
Συνδεδεμένοι, εκδόσεις Κάτοπτρο. Στο βιβλίο αυτό οι συγγραφείς Νικόλας Α. Χρηστάκης και Τζέιμς Χ. Φόουλερ παρουσιάζουν κάποια νέα στοιχεία σχετικά με το γεγονός ότι τα "κοινωνικά δίκτυα", όπως τα ονόμασαν, επηρεάζουν -πόσο;- κάθε πτυχή της ζωής μας. Όλα σχετίζονται -πόσο;- με το τι κάνουν, αισθάνονται και σκέφτονται οι άλλοι γύρω μας. Η θεωρία του βασίζεται στην ύπαρξη των δικτύων, μικρών ή μεγάλων, του κοινωνικού ιστού και την ύπαρξη μέσα σε αυτά δυνάμεων σύνδεσης και επιρροής. Ξεκίνησε ως ιδέα προς έρευνα και μελέτη προ 15ετίας όταν ο Ν. Χρηστάκης άρχισε να εργάζεται ως γιατρός σε ανίατους ασθενείς και βίωσε τις επιπτώσεις μεταδοτικότητας που είχε ο πόνος της αρρώστιας, ο φόβος του θανάτου και ο θάνατος στους οικείους τους. Στην εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου η όποια επιρροή των άλλων στον κάθε χρήστη φαίνεται δεδομένη, αλλά ποτέ δεν μπορεί να αγγίξει τη μεταδοτικότητα των διαπροσωπικών σχέσεων της άμεσης ζωής. Εξάλλου, η ανθρώπινη ανάγκη επικοινωνίας είναι αυτή που δημιουργεί τα «κοινωνικά δίκτυα», χωρίς να αφήνει δυνατότητες να ξεφύγει κανείς από αυτά καθώς όλοι μας είμαστε μέρος του συνόλου. Όπως σημειώνει ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια, «Κανείς δεν θα ήθελε να ζει χωρίς φίλους, ακόμη και αν είχε όλα τα υπόλοιπα αγαθά». Φυσικά το «Συνδεδεμένοι» παίρνει πολύ συζήτηση...
Το νησί, εκδόσεις Διόπτρα. Το απόλυτο best seller για το 2007-2008, της Βικτόριας Χίσλοπ. Εξαιρετικό κοινωνικό μυθιστόρημα. Ένα λογοτεχνικό ταξίδι που σε συναρπάζει βασισμένο στο τρίπτυχο πόλεμος-αγάπη-τραγωδία. Ρεαλιστικό, καλογραμμένο, ανθρώπινο. Μήνυμα ζωής, αισιοδοξίας κι ελπίδας. Ένα χρονικό για τη Σπιναλόγκα και τους έγκλειστους κατοίκους της από τη νόσο του Χάνσεν. Σάλπισμα μάχης ενάντια στις κοινωνικές προκαταλήψεις και τον εγωκεντρικό ατομισμό σε όλα τα επίπεδα..
Η μάνα και το νόημα της ζωής, εκδόσεις Άγρα. Ψυχολογικό διήγημα του Ίρβιν Γιάλομ. Με ζωτικότητα, προσεγμένο λόγο, βαθιά γνώση, βαθύτατη ανθρωπιά. Με τολμηρή ειλικρίνεια ο ψυχίατρος-συγγραφέας ζωντανεύει εδώ, στο πιο προσωπικό από τα βιβλία του, τους περιορισμούς και τα λάθη του, τις φαντασιώσεις του, τις αμφιβολίες και τους πειραματισμούς του και μέσα από αυτά τη διαδρομή προς την κατανόηση, τη μάθηση και τη διδαχή. Τέσσερις αληθινές, αυτοβιογραφικές ιστορίες και δύο φανταστικά αφηγήματα με ήρωα τον Έρνεστ Λας, τον ψυχοθεραπευτή του μυθιστορήματος "Στο ντιβάνι", συνθέτουν ένα μωσαϊκό συγκλονιστικών καταστάσεων που κινούνται διαρκώς μέσα και έξω από τα όρια της ψυχοθεραπείας, διερευνώντας από μια ακόμα οπτική γωνία τα ανεξάντλητα ζητήματα της ζωής και του θανάτου, της ελευθερίας και της ευθύνης, του νοήματος της ύπαρξης και της απώλειάς του, της μοναξιάς και της κοινωνίας.
Κλέφτρα των βιβλίων, εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα εξαιρετικό κοινωνικό μυθιστόρημα του Μάρκους Ζούσακ που χωρίς μεγαλόφωνα κηρύγματα μιλάει για την αγάπη για τα βιβλία, για την ειρήνη, για τον άνθρωπο. Κάτω από την καθημερινή απειλή του πολέμου τα βιβλία που κλέβει η μικρή Λιζέλ θα κρατήσουν συντροφιά σε εκείνη, στις περιπέτειές της, ακόμη και στο κυνηγημένο Εβραίο φίλο της που φιλοξενείται στο υπόγειο του σπιτιού των θετών γονιών της. Τα βιβλία θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τους φόβους της, μέσα από αυτά θα μάθει τις λέξεις για παρηγοριά. Μια ιδέα πρωτότυπη, αλλά και συμβολική, είναι το γεγονός ότι αφηγητής της ιστορίας είναι ο θάνατος, κάτι που ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Ο θάνατος του Ζούσακ, όμως, είναι ευαίσθητος, λυπάται αυτούς που αναγκάζεται να μεταφέρει. Πρόκειται λοιπόν για μια μαγική ιστορία μέσα στην ιστορία, δοσμένη με τις κατάλληλες δόσεις χιούμορ, ανθρωπιάς, μελαγχολίας και ρεαλισμού.
Ανατολικά τ' αρχιπελάγου, εκδόσεις Κέδρος. Η καταγραφή των βιωμάτων του νεαρού Αριστή και της οικογένειάς του, τα βάσανα του Ελληνισμού της Ανατολικά τ' Αρχιπελάγου μαρτυρικής γης, οι διωγμοί, ο πόλεμος, οι σφαγές, η καταστροφή της Ιωνίας, ο ξεριζωμός, και τέλος, η προσφυγιά στην Ελλάδα, είναι η πρώτη ύλη για τη συγγραφή από την Ευαγγελία Τέσση του άριστου αυτού βιβλίου. Περιγραφή άψογη από λογοτεχνικής πλευράς, πλούσιο σε συναισθήματα, αληθινό. Τα πάθη και τα βάσανα των Μικρασιατών, δίνονται με τον πλέον παραστατικό τρόπο. Ο μεγάλος διωγμός βαραίνει μνήμες. Γεγονότα που σημάδεψαν ολόκληρο έθνος και γενιές Ελλήνων, κάνουν το χέρι της συγγραφέως να μη σταματά, δημιουργώντας στον αναγνώστη ξεχωριστά συναισθήματα. Η αγάπη προς την πάτρια γη, την οικογένεια, τα ιδανικά, ο σεβασμός μεταξύ των μελών της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος, μα προπαντός το χρέος προς την πατρίδα, είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν το βιβλίο αυτό ξεχωριστό.
Εφιάλτης του Βοσπόρου, εκδόσεις Κονιδάρης. Μεγανήσι, Λευκάδας.... Ένα βραχονήσι, που αιώνες τώρα, ταξιδεύει στον απόηχο της Σαπφικής λύρας... Σκληροί καραβάνθρωποι έζησαν σε τούτο τον τόπο. Φύτρα ξεχωριστή. Μορφές σκαμμένες από τον ήλιο και την αρμύρα. Συχνά, αφηγητές συγκλονιστικών ιστοριών, που έζησαν οι ίδιοι. Σε τούτο το βιβλίο ο συγγραφέας Γιώργος Φερεντίνος αφηγείται μια απίστευτη ιστορία, όπως την άκουσε από το μπάρμπα Γεράσιμο, τον έναν από τους τρεις ριψοκίνδυνους ναυτικούς που κατάφεραν να δραπετεύσουν από τις φυλακές του Μπαϊράμ Πασά της Τουρκίας επί εποχής Ετζεβίτ. Με ψεύτικες κατηγορίες τους έχωσαν στα μπουντρούμια και εκεί μέσα έζησαν για 5 χρόνια στιγμές ανείπωτης φρίκης... Με αποκορύφωμα το Μπαϊράμι, όπου ο Τούρκος υπουργός δικαιοσύνης ερχόταν για επιθεώρηση. Εκεί, φάτσα στον κύριο Υπουργό, έβαζαν τα φυλακισμένα παιδάκια με το χαμένο βλέμμα.. Μισόγυμνα, σκελετωμένα, και δε ρώτησε ποτέ ο άθλιος, ποιος θεομπαίχτης δικαστής έστελνε μέσα σ' εκείνον τον οχετό, τον ανθό από τα νιάτα της πατρίδας του... Αλλά και η δική μας πατρίδα, πνιγμένη στην εγκληματική αδράνεια της γραφειοκρατίας, με μια πρεσβεία άχρηστη, έκανε τους παράνομα φυλακισμένους να ζήσουν στο πετσί τους όλη την εξοργιστική οκνηρία της σε βαθμό σήψεως... Μια αληθινή ιστορία που οδηγεί σε πλήρη δικαίωση όσους επιμένουν να μάχονται κόντρα στην ταπείνωση και το διασυρμό του ανθρώπου, απανταχού γης.
Μικρασίας έρως, διηγήσεις ιστορικές του Δημήτρη Καραβασίλη, εκδόσεις Αρμός. Ένα ξεχείλισμα νοσταλγίας του συγγραφέα για τη γενέτειρά του, την Ίμβρο. Με αφορμή κάποια γεγονότα που συμβαίνουν, βρίσκει κανείς μέσα στο βιβλίο προεκτάσεις δοσμένες λυρικά, συναισθήματα έντονα και σκέψεις που χάνονται στην ομίχλη... «Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι,/ Στοιχειό είναι και με προσκαλεί. Ψυχή, και με προσμένει», γράφει ο Κωστής Παλαμάς. Αυτός ο έρωτας του συγγραφέα για το σπίτι και την πατρίδα του, αυτή η νοσταλγία που ξεχειλίζει από την ψυχή του, προκαλούν ρίγη συγκίνησης στον αναγνώστη. Μπορεί από ένα γεγονός τόσο θλιβερό όπως είναι ο εκπατρισμός, να δημιουργηθεί κάτι τόσο ωραίο που να επισκιάζει τη θλίψη;
Η ιστορία του Τομ Τζόουνς, ενός έκθετου, εκδόσεις Πατάκη. Μυθιστόρημα κοινωνικό του Χένρυ Φίλντινγκ. Ένα βρέφος εγκαταλείπεται από τη μητέρα του στο σπίτι ενός πλούσιου γαιοκτήμονα γνωστού για τον εξαιρετικό χαρακτήρα του και τα αισθήματα δικαίου και αγαθοσύνης που τον διέπουν. Το μωρό σιγά-σιγά μεγαλώνει και εξελίσσεται σε ένα θαυμάσιο νεαρό που καμιά φορά παρασύρεται από τις ορμές του και δημιουργεί προβλήματα στον περίγυρό του. Θύμα συκοφαντίας από ανθρώπους του περιβάλλοντός του, εγκαταλείπει το σπίτι και τον άνθρωπο που τον ανέθρεψε και ψάχνει την τύχη του στην ευρύτερη ζώνη της επαρχίας και του Λονδίνου προσπαθώντας να ξανακερδίσει την αγαπημένη του. Γραμμένο στα μέσα του 18ου αιώνα, το μυθιστόρημα αυτό ευφραίνει την καρδιά του αναγνώστη -αν αυτός αποφασίσει να ξεχάσει τον τρόπο που είναι γραμμένα τα σύγχρονα μυθιστορήματα, τρόπο συνήθως βιαστικό και επιπόλαιο: Παρακολουθώντας φράση-φράση την εξέλιξη της πλοκής, παρασύρεται από τον εμπνευσμένο τρόπο γραφής του συγγραφέα, που λεπτολογώντας την κάθε βελονιά με χιούμορ, αλλά και καλοσύνη, κεντάει τον καμβά της ιστορίας αυτής.
Ξιφίρ Φαλέρ, εκδόσεις Καστανιώτης. Μυθιστόρημα κοινωνικό, εποχής, της Αθηνάς Κακούρη. Η ιστορία εξελίσσεται σε μια μικρή χώρα που πάσχιζε να κρατηθεί ουδέτερη στα 1916, ενώ γύρω της μαινόταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Παρουσιάζονται ποικίλοι τύποι ανθρώπων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, που ζούσαν, λίγο-πολύ, με ανεμελιά και αυταρέσκεια -από την ελαφρόμυαλη και ερωτευμένη Κάτε και τον Κυριάκο Κανιστράκη, που θεωρούσε τον εαυτό του παντοδύναμο, ως το άτακτο λουστράκι, τον Όμηρο-, αλλά και τα «γρονθοκοπήματα» μεταξύ των εκπροσώπων των Μεγάλων Δυνάμεων, οι ίντριγκες μεταξύ των κατασκόπων και διάφορα κωμικοτραγικά επεισόδια. Το βιβλίο ξεχωρίζει για τις ευρηματικές εκφράσεις του, που προκαλούν αυθόρμητο γέλιο -τόσο σπάνιο πια! Πραγματικά απολαυστικό. Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από μια Επιθεώρηση εκείνης της εποχής και σημαίνει περίπου «Ασυναρτησίες».
Κήποι από φως. Μια μυθιστορηματική θρησκευτική βιογραφία του Αμίν Μααλούφ από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Το μυθιστόρημα αυτό αφηγείται, με τη γνωστή λογοτεχνική διείσδυση του Μααλούφ, τη ζωή και τη δράση του Μάνη από τη Βαβυλωνία, τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ο Μάνη μεγάλωσε μέσα σε ιδιάζουσες συνθήκες, αφού σχεδόν μωρό αρπάχτηκε από την αγκαλιά της μητέρας του και μεγάλωσε στη χριστιανική αδελφότητα των «καθαρών» και «αναμάρτητων» «Ασπροντυμένων», ανάμεσα σε άντρες, στη σοβαρότητα και τυπικότητα του κοινοβίου. Ήταν η ανάγκη του να ξεφύγει από το Σκότος της αφύσικης, απάνθρωπης, τυποκρατικής αδελφότητας που τον οδήγησε στη βασική του ιδέα θεώρησης του κόσμου: Φως- Σκοτάδι (μανιχαϊσμός). Έγινε γιατρός, ζωγράφος, οραματιστής ενός καινούριου κόσμου, προφήτης. Το εσωτερικό του φως οδηγούσε την πορεία του και η προσωπική ακτινοβολία του επιδρούσε ευεργετικά και ανθρωπιστικά στους απλούς ανθρώπους, αλλά και στους καλοπροαίρετους πρίγκιπες, άρχοντες και πανίσχυρους βασιλιάδες.